“Zabrinuta sam”: Ursula fon der Lajen o budžetu EU

1
Foto: Tanjug-AP

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je “zabrinuta” zbog predviđenih drastičnih smanjenja u budućem višegodišnjem budžetu Unije, od 2021-2027, koji će između ostalog, pogoditi odbranu.

“Zabrinuta sam zbog drastičnih rezova koji su predloženi”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Briselu navodeći kao sektore koji mogu biti pogođeni, Fronteks, odbranu, digitalnu agendu i napore za uvođenje zelene ekonomije, preneo je N1.

Predlog budžeta napravilo je aktuelno finsko predsedništvo EU i rezultat je kompromisa koji odražava razlike između zemalja članica Unije.

Ta tema će biti u centru razgovora na samitu EU 12. i 13. decembra.

Fon der Lajen je rekla da finski predlog pokazuje koliko su teški pregovori o višegodišnjem finansijskom okviru. 

“Pregovore treba da dovrši novi predsednik Evropske komisije Šarl Mišel sa cijem da se postigne sporazum početkom iduće godine”, rekla je fon der Lajen.

Govoreći o odbrani, ona je rekla da predložena finansijska sredstva u finskom predlogu nisu dovoljno visoka i dodala da Evropa treba da investira.

Finska kao predsedavajuća Evropskog saveta, predložila je da se doprinosi zemalja članica fiksiraju na 1,07 odsto bruto nacionalnog dohotka za budući višegodišnji budžet.

1 KOMENTAR

  1. Mnogo mi lici na Hilari Klintonku, ako je po izgledu ne treba joj verovati nema ni srce ni dusu samo pare i karujera i djonom preko…

Comments are closed.