“Zabrinut sam, ali to se događa iz godine u godinu”: Hrvatski ministar o zagađenju govori isto kao i Ana Brnabić

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

Ministar Hrvatske za zaštitu životne sredine, Tomislav Ćorić, rekao je danas da je zabrinut zbog lošeg kvaliteta vazduha u pojedinim delovima Zagreba, ali je ocenio da se to “događa iz godine u godinu”.

“Jesam li zabrinut, jesam, ali to je nešto što se događa iz godine u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji s činjenicom da smo usred sezone grejanja; čitav niz ložišta na biomasu, transport, sve to utiče na činjenicu da kvalitet vazduha nije najbolji, odnosno da je loš u ovom trenutku”, izjavio je Ćorić uoči sednice Vlade, prenela je agencija Hina.

Dodao da je da “ovo nije ništa što je van standardnih godišnjih gabarita”.

“Jednostavno imate određen broj dana tokom godine kada imamo maglu i atmosferske prilike takve da i zima i sezona grejanja utiču na to da je količina i koncentracija čestica PM10 u vazduhu iznad graničnih vrednosti”, rekao je Ćorić.

Po njegovim rečima, kratkoročno se ne može ništa uraditi, ali dugoročno može: da se pređe na električna vozila i na ogrev i goriva koja ne proizvode zagađenje. Ćorić je rekao da je od energije koja se troši čak 30 odsto iz obnovljivih izvora energije, po čemu je Hrvatska iznad evropskog proseka.

Poslednjih dana u pojedinim delovima Zagreba, posebno u Novom Zagrebu, povremeno se beleži visoka koncentracija ledbećih čestica prašine, iznad propisane granične vrednosti, pa je stanovnicima tih naselja preporučeno da izbegavaju dugotrajne fizičke aktivnosti napolju i da što više koriste gradski prevoz.

(Beta)