Ukoliko su zaista tačni navodi u medijima da je žrtva porodičnog nasilja koju je suprug izbo nožem u grudi izjavila u policiji da je sama kriva zbog toga što se desilo, onda je to veoma zabrinjavajuće i jasan signal svima da moramo više da radimo na stalnoj edukaciji devojaka i žena o tome šta je sve nasilje, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da žene moraju da nasilnike prijave, „a sebe ne okrivljuju“, dodajući da je „jedan šamar nasilje, a kamoli ovako stravičan pokušaj ubistva“, saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnostnost na čijem čelu je Zorana Mihajlović.

Ona je navela i da „rodni stereotipi i patrijarhalni obrasci umnogome utiču na percepciju žena i njihovu ulogu u društvu, te da i brojna istraživanja pokazuju da upravo rodni stereotipi i predrasude opravdavaju i podržavaju nasilje nad ženama“.

„Imamo istraživanje koje je pokazalo da skoro trećina ispitanika smatra da je nasilje nad ženama privatna stvar i da treba da se reši u okviru porodice. Ili jedna četvrtina njih koja misli da je nasilje isprovocirala žrtva, a 63 odsto se slaže sa tvrdnjom da je dobra žena ona koja se povinuje mužu, čak i kada se ne slaže sa njim. S druge strane, svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba, mladić ili devojka, misli da je žena koja nosi kratku suknju i usku majicu sama kriva ako je napadnu“, kazala je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je rekla da su „to su sve jasni signali da moramo više da radimo na edukaciji mladih, ako želimo moderno društvo oslobođeno od nasilja, i poručila je devojkama i ženama da nikada ne dovode svoju vrednost i život u pitanje, već da hrabro prijave nasilnike“.

„Nije samo fizičko nasilje – nasilje. Кada vas partner vređa, ismeva, omalovažava i preti vam, kada vam proverava telefon i brani da se vidite sa prijateljima – i to je nasilje. Nazovimo ga pravim imenom, niste same u tome“, rekla je Mihajlović.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.