“Zabrinjavajuće je, ali sigurni smo da nije rektorkina krivica. Umesto ultimatuma, saradnja i zajedništvo…”: Profesori “105 od 5 miliona” o novom roku za odluku o doktoratu Malog

2
Foto: Igor Pavićević

Pokretači inicijative “105 od 5 miliona” Filozofskog fakulteta u Beogradu saopštili su da je, posle jučarašnjeg odlaganja roka za donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog, važno naglasiti da je reč o zakonskoj obavezi, a ne o odluci Univerziteta ili rektorke.

“U julu je Odbor za profesionalnu etiku UB, umesto da donese konačnu drugostepenu odluku, utvrdio da je mišljenje Stručne komisije FON-a, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća, nepotpuno, nejasno i kontradiktorno. Odluka Odbora da se proces vrati FON-u na ponovno odlučivanje je, kako se ispostavilo, aktivirala primenu Zakona o opštem upravnom postupku zbog čega smo dužni da sačekamo istek petnaestodnevnog žalbenog roka”, navodi se u saopštenju.

Pokretači inicijative “105 od 5 miliona” naglasili su da su sigurni da je do previda došlo ne rektorkinom krivicom.

“Razloge previda je u ovom trenutku teško identifikovati, ali koji god da su, zabrinjavajući su. U svakom slučaju, rektorkino izvinjenje zbog neplaniranog prolongiranja roka za donošenje konačne odluke je nesumnjivo pravo osveženje za društvo ogrezlo u diskursu mržnje, netolerancije i netrpeljivosti”, navodi se u odgovoru studentima.

Pokretači inicijative “105 od 5 miliona” Filozofskog fakulteta naglasili su i da je prolongiranje roka za donošenje konačne odluke o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog neophodno radi očuvanja regularnosti procedure.

“Umesto postavljanja zahteva i ultimatuma profesorima, pozivamo studente i akademsku javnost na saradnju i zajedništvo, pošto samo na taj način možemo da sačuvamo dostojanstvo i ugled Univerziteta”, zaključuje se u saopštenju.

Studenti iz Udruženja “1 od 5 miliona” juče su pozvali profesore koji su ih, kako su rekli, podržavali tokom blokada Rektorata, da se u roku od 24 časa oglase povodom prolongiranja roka za donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog, odnosno da se izjasne o tome da li misle da je odlaganje namerno.

2 KOMENTARA

  1. pa da, ovo je tako u stilu “a sad svako na svoje radne zadatke!”:
    studenti nek studiraju a lopovi nek kradu

  2. Ako je poznata procedura po Zakonu zasto se slucaj ,,vuce,, vec 5 godina i to kroz medije i carsiju? Zasto se i raniji plagijati nisu ispitali i sankcionisali? Odavno se zna da postoje. Ovako ispada da je ovaj slucaj cisto politicki. Zasto studenti i ,,profesori koji ih podrzavaju,, nisu ranije radikalizovali zahteve, ane sad, pose tolikih godin ? Kako je moguce da bez sankcija prodje grupa studenata ( a zatim i clanovi opozicije) koja je nedozvoljeno usla u Rektorat i blokirala ga? Nije li to blamaza za BU? Kako takav prestup mogu da podrzavaju neki profesori, a ne podrzavaju mnogo bitnije stvari i akcije koje se ticu ove institucije? Videli smo i doziveli mnoge (a jedna jee i ovaj slucaj)
    ,,lepe,, tekovine od ultimatuma i protesta 5.oktobra, pa evo dokle smo stigli! Pustite da nadlezne institucije resavaju slucaj, a ostali neka ne vrse pritisak,neka rade svoj posao, a studenti neka uce i ne mesaju se. Inace ce svi posle traziti svoj deo, pa ,eto nas opet gde smo bili!

Comments are closed.