Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem, da je važno prepoznati nasilje i potrebno nasilnike prijaviti, kao i podržati žene u toj borbi.

Mihajlović je navela povodom 18. maja, Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, potrebno da svakog narednog 18. maja u Srbiji „ne brojimo žene žrtve nasilja, već broj uspešno rešenih predmeta i kažnjenih nasilnika“.

„Ovo je dan kada odajemo poštu i sećamo se svake žene koja je život izgubila u porodičnom i partnerskom nasilju. Ali, isto tako, ovo je dan kada još jednom glasno ustajemo i kažemo da je nasilje nad ženama nedopustivo i da mora da prestane“, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je poručila ženama da se ne mire s nasiljem, bilo da se radi „o jednom šamaru, ljubomornim scenama, uskraćivanju finansija i slobode kretanja ili seksualnim uvredama, jer izlaz iz tog pakla postoji“.

„U najvećem procentu radi se o psihološkom nasilju i moramo da radimo više na edukaciji devojčica i žena da prepoznaju šta je sve nasilje. A posebno zabrinjava i podatak da 29 odsto žena smatra da je prirodno da nasilje postoji i da treba da se rešava unutar porodice“, rekla je Mihajlović i dodala da to znači da su se one pomirile s tim da je nasilje prisutno i da je normalno da trpe neki vid nasilja.

Vlada Srbije je na predlog Mihajlovićeve usvojila 18. maj kao Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, kao rezultat zajedničke inicijative mreže nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja“ i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.