Zabranjuju se proslave, zatvaraju se svi barovi, proglašen najviši nivo uzbune: U Parizu raste broj inficiranih, uvode se restriktivne mere…

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Francuske vlasti danas su u regionu Pariza proglasile najviši nivo uzbune zbog epidemije koronavirusa pošto broj inficiranih brzo raste.

Uvedene su zabrane okupljanja radi proslava, zatvaraju se svi barovi ali se dozvoljava restoranima da rade uz stroge uslove.

Prefekt pariske policije Didije Lalman najavio je da će nove restrikcije trajati najmanje dve nedelje.

Francuske vlasti smatraju da su barovi glavna žarišta infekcije zato što gosti ne poštuju propise o socijalnom distanciranju kao što čine u restoranima.

Od sutra barovi će biti zatvoreni u Parizu i njegovim predgrađima.

Studentske i druge proslave i porodična okupljanja na javnom mestu će biti zabranjena.

Restorani ostaju otvoreni pod strogim uslovima: minimum jedan metar razdaljine među stolovima, grupe gostiju ograničene na šestoro, umesto ranijih 10, beleženje imena i brojeva telefona gostiju da bi to pomoglo u obaveštavanju u slučaju zaraze.

Sportski objeti u zatvorenom prostoru, uključujući bazene, primaće samo mladje od 18 godina. Teretane su od ranije zatvorene.

Bioskopi, pozorišta i muzeji ostaju otvoreni uz stroge zdravstvene mere, ali sajmovi i profesionalne izložbe neće biti dozvoljeni.

Za velike sportske manifestacije vlasti su na 1.000 dnevno ograničile broj gledalaca, dozvoljavajući teniski turnir u Rolan Garosu da se nastavi po planu ove nedelje.

Direktor Regionalne zdravstvene uprave Orelijen Ruso rekao je da se oko 3.500 novozaraženih potvrđuje u proseku dnevno u regionu Pariza, i da je 36 odsto kreveta u intenzivnoj nezi zauzeto pacijentima koji boluju od Kovida-19.

Maksimalni nivo uzbune već je ranije uveden na 12 dana u Marseju i obližnjem Eks-an-Provansu, i u francuskoj prekomorskoj teritoriji Gvadalupe, u Karibima.

Vlasti su u tim oblastima naredile zatvaranje svih javnih mesta, uključujući barove i restorane, što je izazvalo demonstracije vlasnika restorana u Marseju.

Lokalne vlasti najavile su danas da će restorani u Marseju i Eks-an-Provansu biti ponovo otvoreni pod uslovom da poštuju iste restrikcije kao u Parizu.

Francuske zdravstvene vlasti u subotu su prijavile 16.972 novih slučajeva zaraze što je najviši dnevni broj od kada se sprovodi veliki broj testova.

Francuska je jedna od najteže pogođenih zemalja u Evropi, i prijavila je 32.230 umrlih od koronavirusa od početka pandemije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.