Zabrana ulaska u Crnu Goru ukinuta za 18 lica: Među njima Vlado Georgiev, Zvezdan Terzić, Danilo Vučić…

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Zabrana ulaska u Crnu Goru ukinuta je za 18 stranaca kojima je ta mera izrečena iako za to nisu postojali zakonski razlozi, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore, navodeći takođe da su te odluke preispitane i potom ukinute, prenose podgoričke Vijesti.

“U skladu sa odgovarajućom odredbom Zakona o strancima strancu se neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru ako to zahtevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbednosti ili javnog zdravlja. Stupanjem na dužnost ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, odnosno novog rukovodstva Uprave policije, izdate su odgovarajuće smjernice i nalozi u cilju preispitivanja pojedinih zabrana ulazaka u Crnu Goru donesenih u periodu prije stupanja na dužnost sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i novog rukovodstva Uprave policije za koja su postojala saznanja da nisu postojali razlozi predviđeni Zakonom o strancima”, saopštili su iz Uprave policije.

Iz te institucije navode da su ta saznanja proizašla iz zahteva advokata stranih državljana, njihovih pritužbi, navoda medija i slično.

“Shodno navedenom za pojedine strance kojima je bio zabranjen ulazak utvrđeno je da ne postoje zakonski razlozi te su mjere zabrane ulaska uklonjene iz elektronskih aplikacija za kontrolu i prelaženje državne granice. Pored ovih slučajeva vršeno je uklanjanje ove mjere i nakon što su organizacione jedinice nadležnih sektora i centara bezbjednosti utvrdile da ne postoje ili su prestali da postoje razlozi propisani Zakonom o strancima”, kazali su iz UP.

Oni pojašnjavaju i da se za strance, u aplikaciju za kontrolu i prelaženje državne granice i unosi ta mjera nakon, po pravilu, aktivnosti pomenutih organizacionih jedinca za koje postoje zakonski razlozi

“Od stupanja na dužnost novog rukovodstva Uprave policije iz svih naprijed navedenih razloga iz aplikacije za kontrolu i prelaženje državne granice uklonjena je zabrana za ukupno 18 lica. Pošto je ova oblast uređena isključivo zakonom a shodo stavu ministra i novog rukovodstva Uprave policije bliži način obavljanja ovih policijskih poslova će biti propisan novim Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primijeni ovlašćenja na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima koji je stupio na snagu 3. jula 2021. godine”, kazali su iz UP.

Javni servis objavio je večeras da su među onima kojima je ukinuta zabrana sin predsednika Srbije, ,Danilo Vučić, predsednik Odbora za pravosuđe i državnu upravu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Vladimir Đukanović, predsednik FK Crvena Zvezda Zvezdan Terzić, Milica Đurđevic iz Zavetnika, pevač Vlado Georgijev i bivši fudbaler Dušan Savić.