Zaboravljen sam ja, zaboravljena ti: Pendarovski o odnosu EU prema Severnoj Makedoniji i Zapadnom Balkanu

1
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da nije zadovoljan dosadašnjim procesom evropskih integracija te zemlje, s obzirom da tek nakon 17 godina čekanja statusa kandidata počinju pregovori o članstvu u Evropskoj uniji.

“Nas je Evropska unija praktično zaboravila i nizom ucena u međuvremenu, hvala Bogu, nekako smo uspeli da napravimo nekakav kompromis sa Republikom Bugarskom, uz pomoć francuskog predsedništva, i da krenemo u pregovore. Međutim, ako pogledate unazad, mi smo sa statusom kandidata od 2005. godine, a ako tek sada počinjete pregovore, niko ne može reći da smo u tom pogledu bili veoma uspešni“, rekao je Pendarovski za agenciju Anadoliju.

Ističući da to čekanje nije plod izostanka reformi, već da je tu bilo mnogo opstrukcija, Pendarovski je kazao da nekoliko evropskih zemalja nije bilo zainteresovano za region Balkana.

Zaboravljene države

“Bosna i Hercegovina i Kosovo su apsolutno zaboravljene države, apsolutno zaboravljene. Kosovo ne može da dobije viznu liberalizaciju. I kakav evroentuzijazam želite u toj populaciji, da bude za Evropsku uniju?!“, istakao je Pendarovski.

Podsećajući da Crna Gora i Srbija već deset godina pregovaraju o članstvu u EU, on je istakao da sve zemlje Zapadnog Balkana čekaju da napreduju ka Evropskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina je zemlja koja je objektivno najviše stradala od raspada bivše Jugoslavije, sa najviše žrtava, više od 100 hiljada mrtvih, a ne znam, neki kažu, više od dva miliona raseljenih. Ona ne može, zbog poznatih unutrašnjih kontradikcija, ne može napredovati. Međutim, ni Evropa, jer su neke države bliže jednom entitetu, druge drugom entitetu, ne pruža im dovoljno ruke da ih izvuku iz ponora kojem se približavaju“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je dodao da, kao posledica ovakve situacije, odlaze mladi ljudi sa celog Balkana, dodajući da nijedna zemlja danas nema ni približno toliko stanovnika kao pre 20-30 godina.

1 KOMENTAR

  1. Не брини Стево, то ти се само чини да сте заборављени. Чим им нешто затреба, одмах ће се јавити. На крају, можда ниси ни свестан да је боље што су те заборавили ? Сутра се можда не би ни сетио свих имена своје државе које је променила у том процесу европских интеграција.

Comments are closed.