Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je sve narodne poslanike da učestvuju u radu sednice na kojoj se raspravlja o „Tijaninom zakonu“, preneo je B92.

Njime se, podsetimo, uvodi doživotna kazna u Srbiji za ubice i silovatelje dece.

Gojkovićeva je pozvala poslanike da diskusijama i amandmanima dopinesu kvalitetu tog zakona i da iduće sedmice glasaju za njega, kao i da prilikom glasanja zaborave na političke razlike.

Ona je objasnila da je reč o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega radi se o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Ona je podsetila da se ta dva predloga odnose na materiju koja obuhvata „Tijanin zakon“, a koji je u skupštinu došao zahvaljujući saradnji s građanima Srbije i Fondacijom „Tijana Jurić“, koju vodi otac te ubijene devojčice Igor Jurić.

Maja Gojković je istakla da se prvi put uvodi doživotna kazna zatvora za krivična dela koja obuhvataju obljubu nad decom, maloletnim licima, trudnicama i nemoćnim licima i imaju za posledicu smrtni ishod.

„Doživotna kazna zamenjuje kaznu zatvora od 30 i 40 godina, što je bila najteža sankcija u našem pravnom sistemu. Danas ćemo raspravljati o sadržaju zakona i ubeđena sam da ćemo ga iduće sedmice zajedničkim trudom usvojiti“, navela je predsednica skupštine.

Ona je zahvalila Igoru Juriću i građanima koji su pokrenuli inicijativu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.