„Za smrt svog brata Andreja saznao sam iz Večernjih novosti. Budući da je pisalo da je umro pod vrlo čudnim okolnostima, više sam se plašio da će njegova udovica, ozloglašena Mici Lou, da me ubije, nego da me zavede.“

Princ Tomislav Karađorđević in medias res uvodi ne zlu čarobnicu, već ozloglašenu udovicu. Njena zavodnička supermoć je ono što ga najmanje plaši: „Već sam bio u braku sa drugom ženom, Lindom. Pre nego što sam krenuo na sahranu u SAD, rekao sam joj da želim da odem kod lekara da me pregleda i konstatuje da sam pre puta bio zdrav. Kad sam mu otkrio zbog čega sam došao, posavetovao me je da posebno pazim na piće, jer se u njega najlakše stavlja otrov.“

Nema bajke bez čarobnog napitka ni srpske daće bez čašice za pokoj duše. Kada se nađu u istoj priči, potrebno je zaboraviti sve druge, nezvanične i zvanične verzije o poslednjem ispraćaju princa Andreja.

„Uoči sahrane, prestolonaslednik Aleksandar je stajao pored mene na bdenju. Mici nas je ponudila viskijem.

Kako sam video da je flaša poluprazna, preduhitrio sam ga i rekao da nas dvojica ne volimo viski. Onda je ona iznela francuski konjak.

Flaša je opet bila do pola popijena. Učtivo sam je odbio i u tom trenutku ugledao zapečaćenu flašu domaće šljivovice.“

Bez keca u rukavu i bez saveta kog se mogao prisetiti, princ Tomislav se odlučio za promenu žanra i iz bajke uskočio u dobri, stari srpski realizam.

Aleksandar i ja ćemo, kao pravi Srbi, popiti po čašicu za pokoj Andrejevoj duši.

Volšebnica ili zavodnica, prinčevska udovica nije uspela da okrene stranicu i ispiše novu bajku o čarobnom napitku.

„Mici se to nije dopalo. Pomalo ljutito nam je rekla da, za razliku od nje, mi nismo pravi Srbi. 

Smesta sam predložio Aleksandru da krenemo.“

Princ Tomislav Karađorđević je – kada se vratio u Srbiju, gde je dobio pasoš i državljanstvo, ali i zaradio titulu „crvenog“ princa – podelio i ovu sliku iz dinastičkog života.

„Dok smo prestolonaslednik i ja maltene bežali, nisam odoleo da joj, onako usput, ne dobacim:

–  Izvinite, gospođo, ali mi smo rođeni Karađorđevići. A vi to niste.

Prinčeva sitna pakost nije promenila ništa na ukočenom licu sakrivenom iza crnog vela, kojim se prigodno zaklonila ta, za porodicu „ozloglašena Mici“, a za ceo svet princeza Eva Marija Karađorđević. Ona se držala dostojanstveno i dostojno prezimena koje je davno namirisala.

Sada, kada je ostala bez Karađorđevića, ali je bila Karađorđević, imala je samo jednu brigu – kako da zadrži taj „službeni“ izraz lica i kada se skloni  veo tajni.

Neverovatnu priču o Mici Lou čitajte u knjizi Duške Jovanić MICI LOU KOBNA ŽENA DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ, prvoj od tri iz poklon edicije „Fatalne Srpkinje“, a koju dobijaju svi ćitaoci uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.