Posle prve nedelje nove školske godine u promenjenim, pandemijskim uslovima, smenjeno je tri direktora škola u Srbiji.

„Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Blic.

„Nećemo tolerisati ni najmanje kršenje mera. Nema opuštanja. Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost“, dodao je on.

On je naglasio da i on sam svakodnevno dobija snimke na kojima se vide đaci, pa i nastavnici bez maski, i upozorava da će reagovati na svaki takav slučaj.

Istakao je da su juče održani aktiva sastanci direktora u mnogim školskim upravama, a u ostalima će se održati u ponedeljak, kada kreće i pojačani nadzor prosvetne inspekcije.

„Prosveta je veliki sistem i ako bi se jedan odsto nastavnika opustio i kršio mere, to bi bilo 1.300 nastavnika. Ako bi to činilo jedan odsto učenika, imali bismo 8.500 nedisciplinovanih, što je ogroman epidemiološki rizik. Koristiću sve zakonske mogućnosti da to ne dozvolim. Ne želim da zbog neodgovorne manjine senka padne na ogromnu većinu koja savesno radi svoj posao“, istakao je Šarčević.

Srednjoškolci mogu da budu zabrinjavajući

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je pre nekoliko dana na ponašanje srednjoškolaca koji ne nose maske.

“Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi sa tom decom”, naveo je Kon.

O tome da bi srednjoškolci morali primenuju ovu meru prevencije, juče je upozorio i epidemiolog Branislav Tiodorović.

“Zabrinjavajući mogu da budu srednjoškolci. Oni se mnogo više kreću i mnogo više komuniciraju, idu u kafiće i na različite manifestacije. S njima treba više raditi i posvetiti im pažnju”, rekao je Tiodorović.

Što se tiče zaraženih đaka u školama, Tiodorović je rekao da su to sporadični slučajevi koji se ne mogu svrstati u tendenciju povećanja.

“Veoma je važno podsetiti roditelje i prosvetne radnike na pripremu dece. Mora se skrenuti pažnja porodicama koje imaju bilo koji razlog za testiranje, da ta deca ne treba da idu u školu sve dok se ne dobije rezultat. To je valjda svakome jasno”, istakao je Tiodorović i naglasio da u školu ne treba da idu ni deca koja imaju bilo kakve tegobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.