“Za prosečna primanja u Srbiji tenis je skup. Mladi će se pre opredeliti za košarku, fudbal, rukomet ili odbojku…”: Đoković o budućnosti “belog sporta” kod nas

0
Foto: Profimedia

Novak Đoković je u četvrtom kolu Australijan Opena savladao Dijega Švarcmana sa 3:0 (6:3, 6:4, 6:4), a posle meča je novinare, između ostalog, zanimalo i koliko je sada tenis popularan u Srbiji.

“Pomaže kada imate uspeha na svetskom nivou. Srbija nije imala tenisku tradiciju, pre Bobe Živojinovića i Monike Seleš. Oni su prva generacija. Onda odjednom, mada ja ne verujem u slučajnosti, van svakog sistema i strukture, probili smo se. U jednom momentu smo imali tri igrača i igračice koji su bili prvi na svetu, Ana Ivanović i Jelena Janković su to bile u ženskoj konkurenciji. Zapravo, sa Nenadom Zimonjićem u dublu, to je četiri. Janko Tipsarević je bio u Top 10”, rekao je Novak Đoković, a preneo Sport klub.

Novak je rekao da mladi sada žele da se bave tenisom, a problem je i dalje infrastruktura, kao i sistem koji nije ispratio ostvarene uspehe.

“Osećam se odgovornim da i ja radim nešto kada ne budem igrao. Kroz teniski klub u Beogradu, da pomognem Savezu ili bilo kome ko voli tenis. Da pomognemo mladima da se bave ovim sportom. Za prosečna primanja u Srbiji, tenis je skup i to je realnost. Verovatno će se mladi pre opredeliti za košarku, fudbal, rukomet ili odbojku. To su sportovi u kojima smo vrlo uspešni. Moramo još mnogo da radimo”, rekao je Đoković.