Tenzija u vezi sa Bregzitom se izduvala poput preduvanog balona. Svi akteri jedne od najvećih političkih blokada na Ostrvu napravili su otklon od tema o kojima su govorili svakoga dana već tri godine, pa je sada pravo vreme da se napravi retrospektiva i razreše sve dileme u vezi sa procesom izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Sve što treba da znamo o Bregzitu, Gardijan je objavio u jednom video snimku.

Na početku beše referendum. Postavljeno je pitanje da li Britanci žele da izađu iz EU i sa većinom od 52 odsto glasova su izglasali da žele.
Tadašnji premijer Dejvid Kameron je podneo ostavku.

„Građani su jasno pokazali da žele da krenemo nekim drugim pravcem“, rekao je Kameron ispred broja 10 u Dauning Stritu.

Evropska zajednica dala je rok Britancima od tri godine da napuste Uniju, a date su i dve mogućnosti – sporazumni razvod u prijateljskim odnosima, ili bolan raskid bez dogovora.

Britanska premijerka Tereza Mej je dve godine pregovaral sa evropskim zvaničnicima, a onda je sporazum iznela pred Parlament. Tri puta. I sva tri puta je poražena.

202:432
242:391
286:344

S obzirom na takve rezultate, lider Laburističke partije Džeremi Korbin insistirao je na tome da Mejova mora da se povuče sa premijerskog mesta.

„Ova vlada nije u stanju da se bavi vođenjem države u trenutku kada se borimo sa najvećim političkim problemom u istoriji“, rekao je Korbin.

Ipak, Mejova je „preživela“ glasanje o nepoverenju, uz rezultat 325:306 protiv njenog povlačenja.

Parlament je tada odlučio da napravi „B plan“ odnosno svoju verziju dogovora. Na kraju su glasali i protiv nje.

Dva dana pred krajnji rok za podnošenje zahteva za produženje, Mejova je istakla da radi na međupartijskoj saradnji i razgovara sa Korbinom. U Briselu je zatraži i dobila produženje. Osam meseci.

Iako je tenzija na taj način odložena, Britanci su saglasni samo u jednoj stvari: „Niko nema pojma šta bi moglo dalje da se dogodi“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.