Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je, posle obilnih padavina koje su pogodile prestonicu, poplavljeno 20 obdaništa. Vesić je, nakon sastanka predstavnika gradskih službi i MUP u Skupštini grada, rekao da će Sekretarijat za dečju zaštitu raspodeliti decu u druge vrtiće dok se objekti ne saniraju.

Prema njegovim rečima, više od 6.000 domaćinstava, mahom u Zemunu i Novom Beogradu, ostalo je bez struje i u toku noći se radilo na otklanjanju kvarova na trafo stanicama. Najugroženija je leva obala Dunava, gde je palo oko 100 litara kiše za 45 minuta, što je količina koja padne za jedan mesec na teritoriji Beograda, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da u opštini Palilula ima dovoljno pumpi za poplavljenu levu obalu Dunava, ali da je problem ne mogu sve pumpe da rade istovremeno, jer voda nema gde da oteče dok je zemlja ne upije.

„Padavine koje su nas zadesile danas su druge velike padavine u roku od tri dana. U Zemunu je palo oko 50 litara, na Bežaniji oko 60 litara, na Makišu oko 40 litara kiše”, naveo je Vesić, dodajući da su pojedine delove Beograda pogodile neoubičajeno velike padavine.

Vesić je ukazao da ne postoji kanalizacija koja može da primi tolike količine vode. Kako kaže, u delovima Beograda gde postoji kanalizacija, voda polako otiče, ali je najveći problem leva obala Dunava, gde kanalizacije nema.

„Problem je što tamo ima dosta septičkih jama, tako da pretpostavljam da se dosta tih jama izlilo, sa čim ćemo morati da se bavimo narednih dana. Imamo dovoljno mehanizacije i dovoljno pumpi za čitavu levu obalu Dunava”, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelinka dodaje da su se u rad na terenu uključile i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, kao i „Beogradvode”. „Ono što građani treba da znaju je da ne možemo da radimo istovremeno sve, jer su još uvek puni kanali. Bićemo na terenu dok ne rešimo problem na levoj obali Dunava”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da Zavod za javno zdravlje proceni koliko je zagađeno zemljište zbog izlivanja septičkih jama, a da će potom izvršiti hemijske tretmane kako bi zemljište bilo očišćeno.

Zbog činjenice da su padavine stvorile idealne uslove za komarce, doneta je odluka da se ponovo angažuju avioni koji će zaprašivati, navodi Vesić, a prenosi Tanjug.

U pojedinim delovima Beograda u nedelju je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo jedan mesec. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Borči je juče palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je posečna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mesec jun 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka RHMZ-a.

Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litra, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku Kosu, gde je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanović. U centru grada palo je oko 30 litara po metru kvadratnom.

„Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici  Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba.

Najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež, gde su i dalje na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je 7 osoba. Vatrogasci-spasioci su iz Ulice Drinske divizije evakuisali pet ljudi, a dve starije osobe su spasene iz domaćinstva u Obrovačkoj ulici.

Trenutno je u Beogradu angažovano 90 vatrogasaca-spasilaca sa 23 vozila, a aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikom kapaciteta.“

Tagovi

Komentar(1)

  1. BEOVODENGRAD
    24. juna 2019. 14:23

    Dobro je da ovaj potop nije prestavio kao još jedan razlog za izgradnju "Gondole"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.