Za drugi krug predsedničkih izbora, Hrvati odlaze na skijanje: Očekuje se 65.000 glasova manje zbog godišnjih odmora

0
Foto: Profimedia

Baza potencijalnih glasova će 5. januara biti manja za najmanje 65.000 građana koliko će ih, dočekati dan izbora van zemlje, u nekim od evropskih skijališta.

To je brojka do koje je “Jutarnji list” došao uz pomoć turističkih agencija i putničkih udruženja, koje su, na temelju informacija o prodaji aranžmana i iskustava iz dosadašnjih skijaških sezona, izračunale koliko bi potencijalnih glasova moglo propasti zbog apstinencije onog dela glasača koji će biti na odmoru van Hrvatske.

U prvoj skijaškoj sedmici na skijanje bi moglo otići oko 110.000 građana, što je baza od 70.000 do 80.000 osoba sa pravom glasa, s obzirom na to da trećina otpada na decu i maloletnike koji nemaju pravo glasa.

Može se očekivati da će neznatan broj “skijaša” u nedelju svejedno pristupiti izborima: prema podacima Ministarstva uprave i Državnog izbornog povereništva, do zakonom propisanog roka za glasanje u inostranstvu, uz pomoć potvrde, prijavilo se 5.095 birača koji će u to vreme boraviti izvan Hrvatske.

Najgrubljom računicom, oduzimanjem ovih 5.000 glasača sa potvrdama za glasanje u inostranstvu od procenjenih 70.000 “skijaša”, došli bismo tako do približno 65.000 otpalih glasova zbog godišnjih odmora.

List podseća da je u drugom krugu predsedničkih izbora koji je održan u januaru 2015, prema statistici Ministarstva uprave, broj birača sa prebivalištem u Hrvatskoj koji su izvadili potvrde kako bi u vreme izbora glasali u inostranstvu bio je sličan današnjoj brojci. Tačnije, potvrdu je tada izvadilo 4.876, dakle 219 manje nego danas.

Stoga nije neobično što SDP-ov kandidat za predsednika Zoran Milanović od samog početka kampanje Vladi i premijeru Plenkoviću javno zamera što će drugi krug izbora pasti baš na prvi skijaški vikend. U njegovom timu očito su procenili da bi im u slučaju tesne bitke i taj korpus birača mogao biti izuzetno važan.

SDP je kao deo predizborne strategije imao i uporno naglašavanje da je termin drugog kruga izbora problematičan. Sam Milanović je nekoliko puta izjavio da je HDZ drugi krug izbora namerno tempirao u vreme kad Hrvati odlaze na skijanje, vodeći se uobičajenom pretpostavkom da najveći deo skijaškog biračkog tela naginje levo pa njihova odsutnost u drugom krugu izbora najviše odgovara upravo kandidatkinji sa podrškom HDZ-a.