WWF se oglasila povodom odbeglog lava u Budvi: “Problemi krijumčarenja životinja se moraju sistemski rešavati”

0
EPA-EFE/Tibor Rosta

(Beta) – Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je danas da je potrebno hitno sistemsko rešenje kako bi se onemogućila trgovina divljim vrstama, izrazivši zabrinutost za sudbinu odbeglog mladunca lava koji poslednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore, a za koga se sumnja da je žrtva nezakonite trgovine životinjama.

Kako je navedeno, lav je navodno bio u privatnom vlasništvu stranog državljanina smeštenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu, što ukazuje na to da je u zemlju najverovatnije ušao nezakonitim putem.

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore objavila je javni poziv za volontere koji će danas učestvovati u potrazi za mladim lavom.

U WWF-u su istakli da lavovi nisu kućni ljubimci, a pri zatočeništvu lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijem njihovom prirodnom staništu.

Osim etičkih dilema, mnogo rasprostranjeniji problem je nezakonita trgovina divljim životinjama, jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koja, prema podacima Europola, godišnje generiše više od 4,4 milijarde evra na svetskom nivou, navedeno je u saopštenju.

Krijumčarenje divljih vrsta, kako je istaknuto, ima katastrofalne posledice po biološku raznovrsnost i mnoge vrste dovodi do ivice izumiranja.

“Iako postoje brojni zakoni kojima se kažnjiva dela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog manjka kapaciteta i nedovoljne saradnje institucija.

Važno je uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, povećati broj stručnjaka koji će se baviti isključivo ovom vrstom kažnjivih dela, ali i edukovati javnost o njihovoj ozbiljnosti i štetnosti”, kazala je predstavnica WWF Adrije Snježana Malić-Limari.

Dodala je da je dužnost svih da prijavljuje kažnjiva dela protiv životne sredine, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani.

Ukazano je da su evropske zemlje često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mačaka poput lava i tigra.

Osim što se uvoze mladunci ili mrtvi lavovi kao trofeji, evropske zemlje su tranzitni putevi za prenos lavljih kostiju, zuba ili kandži iz Afrike u Aziju, gde se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit.

Iako ne dođu uvek pred oči javnosti, takvi slučajevi nisu retki, a nezakonita trgovina najčešće uključuje i slonovaču, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptice.

Zbog toga, shvatajući raširenost ovakvih zločina u Evropi, WWF Adria u regionu sprovodi projekt “Uspešno suzbijanje kažnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi” (LIFE SWiPE), kojim nastoji da obeshrabri zločine protiv zaštićenih divljih životinja i smanji nezakonite radnje kroz uspostavljanje uspešne saradnje između relevantih institucija i podizanje svesti javnosti o važnosti i raširenosti problema zločina protiv divljih vrsta.

Kako je istaknuto, slučajevi poput ovog potvrđuju da su zločini protiv divljih vrsta ozbiljan problem i u regionu.