Wiener Städtische osiguranje završilo 2020. godinu na trećoj poziciji

  0
  Foto: Promo

  Sudeći prema konačnim rezultatima sektora osiguranja u Srbiji za 2020. godinu koje je iznela Narodna banka Srbije, kompanija Wiener Städtische osiguranje (WSO) potvrdila je 3. mesto na tržištu osiguranja. Stabilna infrastruktura i pravovremene strateške odluke, omogućile su WSO-u da se izbori sa krizom izazvanom  pandemijom virusa COVID-19.

  Ostvarivši ukupan premijski prihod od 13.247.019.000 dinara, odnosno 12,05% tržišnog učešća, WSO je, u godini kada proslavlja punoletstvo na domaćem tržištu osiguranja, pokazala čvrstu nameru da u Srbiji dugoročno posluje.

  „Na sreću, tržište osiguranja u Srbiji je pokazalo otpornost, prilagodljivost, ali i dovoljan nivo diverzifikacije, što nam je pomoglo da apsorbujemo pad rezultata u nekim segmentima, a da se to drastično ne odrazi na opšti rezultat. U 2020. godini ostvarili smo ukupnu premiju od 13.25 milijardi RSD. To čini rast od 5,2% što je dvostruko više od ukupnog rasta premije osiguranja u Srbiji od 2,3%. Dalje, to je stabilan rast jer se u njemu ogledaju i rast premije neživotnih osiguranja (2,6%) koji je značajno viši od rasta neživotnih osiguranja na tržištu (1,7%) ali i rast premije životnog osiguranja (8,9%) dvostruko viši od rasta tog segmenta tržišta (4,4%)“, ističe Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora, Wiener Städtische osiguranja.

  Ovim je Wiener Städtische osiguranje potvrdilo stabilnu drugu poziciju na tržištu životnog osiguranja i tržišno učešće od 21,72%, što je rast u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je zabeleženo tržišno učešće od 20,82%. U neživotnim osiguranjima, Wiener Städtische osiguranje ostvaruje tržišno učešće od 9,03% sa blagim rastom u odnosu na 2019. godinu.