Vulinova poruka za komesarku EU: “Srbija neće biti parking za migrante”

0
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je danas tokom razgovora sa komesarkom EU za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson da Srbija “neće biti parking za migrante” i da je za rešenje problema iregularnih migracija neophodno da EU zauzme jedinstveno, zajedničko rešenje.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je Vulin rekao da je od početka migrantske krize Srbija imala human i odgovoran pristup, što je prepoznato i više puta pohvaljeno od strane međunarodne zajednice.

Vulin i komesarka Johanson saglasili su se da migracije nisu nov fenomen i da će one uvek postojati te da je zato zajednički zadatak ne da se one spreče, već da se urede na legalan način i da je u tom kontekstu saradnja evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteksa i srpske policije dobar pravac.

“Danas na granici sa Bugarskom otpočinjemo novi vid saradnje i drago mi je što ćemo dobiti podršku Fronteksa angažovanjem njihovih pripadnika koji će se sa srpskim graničarima boriti protiv iregularnih prelazaka granice”, rekao je Vulin.

Кomesarka Ilva Johanson naglasila je da je Srbija pouzdan partner u rešavanju iregularnih migracija i izrazila zadovoljstvo zbog dolaska pripadnika Fronteksa na granicu Srbije i Bugarske, što će značajno unaprediti saradnju.