Vulin: Vojska je u Šidu i da bi štitila migrante…

0
Foto: Beta

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da prisustvo vojske na spoljnom obezbeđenju migrantskih kampova u opštini Šid ne znači da se očekuju veliki problemi ili da će neko da upotrebi silu, već da je to pomoć građanima “da se osećaju bolje, mirnije i sigurnije”, a da se migrantima koji su eventualno van kampova “ne dozvoli da prave nikakve probleme”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vulin je zajedno sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Petrom Cvetkovićem, kao i komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem obišao prihvatne centre za izbeglice i migrante u opštini Šid, “Adaševci”, “Principovac” i “Šid-Stanica”, odnosno pripadnike vojske koji su angažovani na njihovom obezbeđivanju.

Vulin je rekao da će “sve potrebe migranata koji se nalaze u prihvatnim centrima biti zadovoljene”, a da je vojska tu “da bi obezbedila mir i sigurnosti za sve građane opštine Šid, ali isto tako i da bi zaštitila migrante”.

Vulin je dodao da “zahvaljujući vojsci, koja je za vreme trajanja vanrednog stanja i borbe protiv Kovida-19 obezbeđivala migrantske kampove, nijedan migrant nije bio bolestan, jer se vodilo računa o njima”, kao i da veruje da su zbog prisustva vojske “svi ljudi u opštini Šid sada malo sigurniji i malo bezbedniji”.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je rekao da “vojska štiti ljude i da je tu da obezbedi mir, ne zato što se nešto desilo, već da se ne bi desilo”, dodajući da “zahvaljujući angažovanju vojske do sada nije bilo zaraženenih migranata i da nema nikakvih ekscesa prema spoljnoj zajednici”.

Cucić je naveo da “sada svi zajedno treba da vidimo kako da im omogućimo ono što najviše žele, da nastave put mirno, bezbedno i u sigurnosnom i u epidemiološkom smislu”.

(Beta)