Vulin o incidentu u Borovu: “Ustaško divljanje nije novost…”

0
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je putem zvaničnih kanala zatražio od hrvatske policije objašnjenje o incidentu u Borovu, i zatražio da navijači koji su Srbima pretili smrću i policajci koji su ih čuvali budu “primereno kažnjeni”. 

Opština Borovo prethodno je danas objavila na svojoj Fejsbuk stranici video na kojem se vidi nekoliko desetina muškaraca koji u pratnji policije marširaju tim mestom i uzvikuju antisrpske parole, među kojima i “Ubij Srbina”.

Reč je bila o navijačima koji su oko šest časova položili venac kod spomen-obeležja u Borovu povodom 30. godišnjice ubistva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

“Ustaško divljanje u mestima u Hrvatskoj gde žive Srbi nije novost, pa čak ni kada im se smrt priziva na pravoslavni Vaskrs, ali jeste novost da policija Hrvatske poslušno sledi siledžije i kukavice, dok prete Srbima u Borovu Selu klanjem i ubijanjem”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi. 

On je takođe ocenio da postojanje ustaša “ne govori ništa ni o Hrvatima, ni o hrvatskoj državi”, ali da će, ako ne budu kažnjeni i navijači i policajci koji su ih štitili, to “mnogo govoriti i o Hrvatima i o hrvatskoj državi”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i Vlada Hrvatske danas su osudili uzvikivanje antisrpskih parola u Borovu kod Vukovara uz ocenu da je reč o “sramotnom podsticanju na mržnju”.