Vulin: Kada se nađu Milanović i Ðukanović, tako je to kada se nađu ”mlataralo” i ”lupetalo”

0
Screenshot/YouTube/BN

Ministar policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je da dugo nije video toliko kompleksa na jednom mestu.

Njegova poruka odnosila se na provokacije upućene Srbiji iz Zagreba, od strane hrvatskog i crnogorskog predsednika Zorana Milanovića i Mila Ðukanovića.

“Kada se nađu Milanović i Ðukanović, znamo da će Srbi biti krivi zbog nečega, a Vučić napadnut zbog bilo čega, tako je to kada se nađu ”mlataralo” i ”lupetalo”.Toliko kompleksa na jednom mestu nije dugo viđeno, pa i nisu imali ništa drugo da rade nego da komentarišu izjave Aleksandra Vučića koje nikada nije dao”, naveo je Vulin.

Srpski Hrvati u Srbiji mogu da budu mirni, o njima niko ne sudi po onom što Milanović govori i radi, poručio je srpski ministar policije i predsednik PS.

Na susretu u Zagrebu Milanović je odmah na početku rekao da je Đukanović u Zagreb doputovao nakon što ga je on pozvao. Milanović je rekao da je susret dvojice predsednika bio u planu od ranije, ali da su ga ubrzali najnoviji događaji u Crnoj Gori, piše RTL, a prenosi hrvatski “Indeks”.

“Usledio je nakon čudnih događaja na Cetinju”, rekao je.

Đukanović je u Zagrebu rekao da se “u Crnoj Gori vodi bitka za sačuvanje nezavisnosti” te republike, a Milanović je “dao punu podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori”.

Vlada Hrvatske podržava suvernost Crne Gore i njen evropski put

Hrvatska podržava suverenost i nezavisnost Crne Gore, kao i nastavak njenog puta prema članstvu u EU, koji nema alternativu, saopštila je Vlada Hrvatske posle susreta premijera Andreja Plenkovića i crnogorskog predsednika Mila Djukanovića.

Na sastanku je, kako se dodaje, naglašeno da članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i “za stabilnost celog jadranskog bazena i jugoistočne Evrope”.

U kontekstu poslednjih dogadjanja u Crnoj Gori, Plenković i Djukanović su, navodi se u saopštenju, razmenili mišljenja o tamošnjoj političkoj situaciji, ali i o bilateralnim odnosima te što skorijem rešavanju svih otvorenih pitanja.

Odnosi Hrvatske i Crne Gore ocenjeni su kao dobri i prijateljski i obostrano je izražena želja za njihov daljii razvoj, u duhu dobrosusedstva, a razgovaralo se i o mogućnostima jačanja privredne saradnje.

Plenković je, kako se ističe, poručio da očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, finansijsku i projektnu podršku, kao i očuvanje prava i identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik se prvog dana zvanične posete Hrvatskoj sastao i sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Oni su razgovarali o toku pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i važnosti nastavka procesa proširenja na jugoistočnu Evropu.

Jandroković je izrazio nadu da će primenom nove metodologije proces pregovora dobiti novu dinamiku i da će Crna Gora u potpunosti ispuniti sva potrebna merila i kriterijume da u budućnosti ostvari članstvo u EU, saopšila je pres služba Sabora.

Pritom su, dodaje se, posebno istakli da je važno poštovanje temeljnih evropskih vrednosti, kao i uzajamno poštovanje suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta izmedju država u okruženju.

Crnogorski predsednik Milo Djukanović boravi u uzvrtanoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, na poziv predsednika Zorana Milanovića koji je danas na konferenciji za novinare izrazio snažnu podršku “modernoj, otvorenoj i gradjanskoj Crnoj Gori”.

On je ocenio da ta država zaslužuje preferencijalni tretman na evropskom putu.

Djukanović je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj položio venac ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve-Zid boli” koji je posvećen stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu 90-tih.

Drugog dana poseta, u petak, Djukanović će boraviti na Brionima, gde će mu domaćin biti hrvatski predsednik.