Vulin: “Haški tribunal je ispunio svoju svrhu. Srbe je proglasio genocidnim, a narode bivše SFRJ dodatno posvađao”

1
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Predsednik Pokreta socijalista (PS) Aleksandar Vulin ocenio je danas da je presuda generalu Ratku Mladiću “presuda pravdi”.

“Svaki dan daljeg postojanja Mehanizma je samo način da njegovi članovi nastave da primaju veliki novac i da svoje laži prikazuju kao našu istinu”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Kako ocenio, kazna doživotnog zatvora Mladiću je osveta, a ne presuda.

“Mladić je kriv, jer je odgovorio na zločine Nasera Orića, ali Naser Orić nije kriv za poklane srpske civile u Podrinju. Mladić je kriv, jer je komandovao vojskom Srba u srpskim selima oko Sarajeva gde su njegovi vojnici rođeni i odrasli, ali nije kriv Izetbegović, jer u Sarajevu više nema Srba, ali ima masovnih grobnica. Uspostavljen ne da bi tražio pravdu i doprineo pomirenju, već da bi sudio Srbima, Haški tribunal je ispunio svoju svrhu. Srbe je proglasio genocidnim, a narode bivše SFRJ dodatno posvađao i zakrvio”, naveo je Vulin.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

1 KOMENTAR

Comments are closed.