Vukadinović: “Vlast i njen Krizni štab su krivotvorili podatke. Reč je o zločinu, kriminalu koji ne sme ostati nekažnjen…”

0
Foto: Profimedia

Poslanik Đorđe Vukadinović rekao je danas da nema sumnje da je vlast, zajedno sa svojim kriznim štabom, učestvovala u krivotvorenju podataka o broju zaraženih, obolelih i preminulih u ovoj epidemiji koronavirusa.

“Reč je o zločinu, kriminalu koji ne može biti zaboravljen, ne sme biti gurnut pod tepih ili opravdan nekim višim ciljevima i razlozima”, rekao je Vukadinović na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine.

Naveo je da sve Jovanjice, svi Krušici, sve afere i mešetarenja na izborima, manipulacije izbornim materijalom, voljom građana, ozbiljni skandali, cenzure i autocenzure padaju u zasenak ovoga što se upravo dešava.

“Jedno su naše oči, uši i glasovi koje dobijamo sa raznih strana. Drugo je logika, zdrav razum koji kaže da ne može biti da danima pred izbore imate jednog preminulog i 92,3,4 obolela”, rekao je on i naveo da je taj broj morao ili da pada ili da raste.

Takođe, kako je naveo, posle strogog zatvaranja nastupilo je potpuno otvaranje, pa su održane utmice, slavlja, maturske večeri da bi se stvorila iluzija da je sve u redu i da se izbori mogu održati.

“Ono što se ne može ignorisati je objavljeni izveštaj BIRN-a koji navodi i tvrdi na osnovu uvida u bazu kovida, da je višestruko i sistematski smanjivan broj preminulih, da je u periodu od 1. juna preminulo 1080 ljudi. BIRN je nesumnjive slučajeve redukovao na 632, što je najmanje tri puta više od zvaničnog broja”, rekao je.

To ukazuje, kako je istakao, na višestruko krivotvorenje i umanjivanje brojeva. Podsetio je da je i epidemilog Zoran Radovanović upozorio na to i rekao da je reč o “moralnom padu” njegovih kolega.

“Taj izveštaj BIRNa je dovoljan razlog za ozbiljnu svestranu istragu na najvišem nivou. Toga nema, nego imamo pokušaj da se taj izveštaj BIRN-a marginalizuje i gurne pod tepih”, rekao je.

Rekao je da je bilo mnogo grešaka i mnogo neodgovornosti vlasti i kriznog štaba.

“Jedna je nesnalaženje, za to imam razumevanje, a drugo je tendenciozno prikrivanje i falsifikovanje podataka, saučestvovanje u zločinu i vršenje zločina prema čitavoj naciji, prema zdravlju čitave nacije”, rekao je Vukadinović novinarima.

Naveo je da očekuje da će  Aleksandar Vučić “koliko danas” reći nešto povodom toga.

“Posle ovoga bi morali biti uhapšeni ili gospodin Radovanović ili članovi kriznog štaba koji su učestvovali u ovoj manipulaciji i obmani”, istakao je. 

Po njemu, ovde nije reč samo o skrivanju laži i o tome da neko za to treba da odgovara.

“To je,  zapravo, direktno iniciralo zločin povećanje broja preminulih smrtnih slučajeva. I zato mora da bude direktno, neposredno procesuirano. Ili zbog klevete, širenja lažnih vesti, dezinformacija moraju biti procesuirani doktor Radovanović i članovi BIRN-a”, naveo je Vukadinović i zaključio da nema trećeg u ovoj situaciji. 

(Beta)