“Vuhan se suočava sa ratnim stanjem”: Broj žrtava koronavirusa raste, a u epicentru bukti i građansko nezadovoljstvo

0
Foto: Profimedia

U centru epidemije koronavirusa, pooštreni su standardi ponašanja izmenjeni uslovi života, prenosi Gardijan događaje sa lica mesta.

Vlasti u Vuhanu su naredile oštriju primenu standarda, a sumnjivi karantini na stadionima i u izložbenim centrima, koji služe kao prijemni centri za bolesnike, pod strožom su kontrolom, prenosi Njujork tajms, koji citira potpredsednika vlade Suna Čunlana.

“Vuhan se suočava sa ratnim uslovima života. Ovo je ratno stanje i ne sme biti dezertera. Oni koji budu dezertirali biće zauvek prikovani za stub istorijske sramote”, rekao je Čunlan.

U međuvremenu, broj obolelih je porastao, a raste i broj preminulih, pa je u ovom trenutku (15 časova po srednjeevropskom vremenu) zabeležno 724 smrtna slučaja. Zaraženo je gotovo 35.000 ljudi.

Kineski naučnici izneli su preliminarne zaključke u vezi sa izvorom epidemije i tom prilikom su spominjali životinjski gen kao glavnog uzročnika virusa.

Najveći problemi su u Vuhanu.

Broj obolelih i preminulih u tom gradu zapravo povećava prosečne vrednosti i čini opštu sliku nešto gorom nego što jeste. To je naročito vidljivo nakon ocene Svetske zdravstvene organizacije da je u poslednja dva dana epidemija značajno usporena, a brojke se povećavaju.

U Vuhanu je i najveća stopa smrtnosti – 4 odsto, dok je državni prosek 2 odsto.

I pored svih problema sa bolešću, građansko nezadovoljstvo potresa Vuhan. Građani smatraju da im je dodeljena uloga žrtvenih jaganjaca, a posebno su nezadovoljni nakon smrti doktora koji je prvi prijavio da se pojavio novi virus, ali su se vlasti oglušile o njegova upozorenja.

Ono što građane posebno brine, a što svojim pisanjem potvrđuje Njujork tajms, jeste činjenica da kineske vlasti odbijaju pomoć zdravstvenih radnika iz Sjedinjenih Država i Svetske zdravstvene organizacije.

Najveći broj zemalja koje imaju kontinuiran priliv građana iz Kine, uvela je posebne mere predostrožnosti.