Nekadašnji tajni štab Adolfa Hitlera u Poljskoj, takozvana „Vučja jazbina“, biće obnovljen kako bi privukao više turista.

Hitler je između 1941. i 1944. godine proveo 850 dana u velikom, tajnim kompleksu pre nego što se povukao u svoj bunker u Berlinu.

Šumsko gazdinstvo Srokovo, koje je zaduženo za „Vučju jazbinu“, sada obnavlja nekadašnje Hitlerovo utočište. Portparol gazdinstva Sebastijan Trapik rekao je da radnici ulažu svaku napor da se kompleks „održi zbog ozbiljnosti i poštovanja prema istorijskoj istini“, prenosi BBC.

Foto Profimedia

Kritičari tvrde da bi „neosetljive atrakcije, poput amaterskih predstava sa kostimima nacističkih uniformi, mogu da od ove lokacije stvore neku vrstu sumornog Diznilenda“.

Trapik je istakao da im je prioritet rekonstrukcija scene bombaškog napada u „Vučjoj jazbini“, uključujući simbolične figure u prirodnoj veličini osoba koje su prisustvovale tom događaju.

„Vučja jazbina“ je poznata i po tome što je nekoliko nacističkih oficira tu pokušalo atentat na Hitlera 20. jula 1944. godine. Od eksplozije bombe poginule su četiri, a ranjeno je više od 20 osoba.

Zaverenici na čelu sa pukovnikom (grofom) Klausom Šenkom fon Štaufenbergom vrlo brzo su uhapšeni i pogubljeni.

Nacisti su aktivirali ogromne količine eksploziva kako bi uništili bunkere i druge instalacije „Vučje jazbine“ pred dolazak sovjetske Crvene armije u januaru 1945. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.