Vučiću dodeljen orden Svetog Save: Odlikovani i patrijarh Irinej i Milorad Dodik

7
Foto: Tanjug

Patrijarh Irinej i Aleskandar Vučić večeras su odlikovani ordenom Svetog Save prvog stepena, a Milorad Dodik ordenom Svetog Simeona Mirotočivog na svečanoj ceremoniji obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Na predlog patrijarha Irineja, Sveti arhijerejski sinod SPC dodelilo je Vučiću orden Svetog Save prvog stepena za, kako je naveo patrijarh, njegovu delatnu ljubav prema majci crkvi, očuvanje srpskog naroda, srpske zemlje i KiM.

Orden Svetog Save prvog stepena, Vučiću je uručio patrijarh Irinej i rekao da mu je velika čast i radost da mu u ime crkve dodeli najveće crkveno priznanje.

“To ckrva čini sa puno razloga i opravdanja. Da ne pominjemo sve ono što naš gospodin predsednik čini i radi na mestu predsednika, koji je učinio velika dela, za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Da pomenemo samo da je Srbija bila ozloglašena među zemljama Evrope, zamlja genocida, kako su nas predstavili naši navodni prijatelji… Gospodin predsednik Vučić otvorio je puteve ka Evropi i svetu, o Srbiji se danas govori i misli na drugačiji način. Do predsednika Vučiča, Srbija je kaskala za svetom. Krenulo se velikim korakom napred…”, rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije u stanju da opiše šta oseća posle ordena koji mu je večeras dodeljen.

“Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ga očekivao… Hoću samo da Srbija bude večna. Ništa nisam ,hteo večeras da kažem, ali kad sam video šta o meni misle, oni koji preko mene šalju poruke vama, odlučio sam da govorim večeras. Kritike koju su stigle na vaš račun moja su krivica…”, rekao je, između ostalog, Vučić.

Posle Vučićevog govora, Miloradu Dodiku je patrijarh Irinej uručio orden Svetog Simeona Mirotočivog, s obzirom na to da je već nosilac ordena Svetog Save.

“Život čoveku priredi mnogo iznenađenja, nisam mogao da verujem da ću stajati sa ovim ljudima i na ovom mestu i primiti ovako značajno priznanje crkve u koju verujem…”, rekao je Dodik.

“Ovo je orden sprskom narodu u Republici Srpskoj koji pokazuje neizmernu ljubav prema SPC…”, rekao je Dodik.

7 KOMENTARA

 1. Само ћу рећи да не мељете много него да се потрудите да тражите духовног оца…..монаха најбоље….. Прижељкујте Бога свим срцем… Ако дубоко не верујете и бацате све у воду неверицом и очајањем увек ће те падати за и са овим догађајима… Бог са вама.

 2. Ahahahah sta je zutaci, skočio pritisak? Ako ako, Vucko samo jakooo tako najbolje uce 😁

 3. Немојте после да вам је неко други крив, што ћете нестати као верска организација. Ако сте мислили тим орденом да уђете у пројекат “државне” цркве, као Мило и његова ЦПЦ у Црној Гори, знајте да ти пројекти никада нису донели дугорочни резултат.

 4. Šta se ovo dešava u drža i Srbiji? Nagovešstava li se da “Faktor mira i stabilnosti u regionu” uzima baštinu u ruke i kroji granice Velike Srbije, ili je u pitanju još jedno glumataranje, pred odluku Velikih sila o statusu Kosova kao priznate države u UN?

 5. Sramno obraćanje patrijarha. Svečanom akademijom obeležava se 800 godina SPC, a patrijarh u svom obraćanju glorifikuje lik i delo aktuelnog predsednika Srbije. Kao da u 800 godina istorije SPC nema ništa bitnije od dnevne politike. Sramota! Spaljujemo, samo sada sami, ponovo “mošti SVETOG SAVE”.

 6. Амбис у који упада Србија изгледа да НЕМА ДНА !
  Таман кад помислимо да смо додирнули дно, “велики мајстор” нас убеди у супротно.
  Још пуно оваквих “славља” треба превалити преко главе, да би се Србија срозала, укаљала и опоганила саму себе.
  Нека нам је милостиви Бог у помоћи.
  Свети Сава је сигурно одавно дигао руке од нас.

Comments are closed.