Vučićeva molba Dodiku: “Vratite se u institucije BiH i tamo branite interese naroda”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj (RS) da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS, imajući, kako je naveo, u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv RS i njenog rukovodstva.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da njegova molba Dodiku “i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju”.

“Naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, izjavio je Vučić na sastanku u Beogradu i ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.

Dodao je i da je “jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS”.

Na sastanku Vučića i Dodika koji nije prethodno najavljen, ocenjeno je da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region.

Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je Vučić.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći.

Kao primer za to, ukazao je na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok, kako je naveo, stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega SAD, navodi se u saopštenju.

Razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dve vlade ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dve vlade, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima, navodi se u saopštenju.