“Vučićeva izjava o biračkom spisku je neodgovorna, nipodaštava rad Ministarstva za državnu upravu”

1
screenshot N1

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević izjavio je da je plan da okrugli sto na kojem učestvuju predstavnici vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u ponedeljak bude posvećen medijima, a da će naredna dva biti posvećena biračkom spisku i pravu birača da na izborima učestvuju bez pritiska.

On je u intervjuu za Radio-slobodna Evropa koji je objavljen danas ocenio da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića “evo vam spiskovi, pišite, dopisujte imena, šta god hoćete i koliko hoćete” neodgovorna i da nipodaštava rad Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje želi da se na kvalitetan način bavi biračkim spiskovima.

“Treba srediti sve ono što izaziva sumnju građana u legitimnost izbora. Građani ne treba sebi da postavljaju pitanje da li je, kada izađu na izbore i daju svoj glas nekome, taj glas podjednako snažan kao glas nekoga ko ne živi i nije glasao u Srbiji, a ipak se takav listić našao u toj kutiji”, ocenio je Antonijević.

Upitan o mogućnosti da Savez za Srbiju ne učestvuje na okruglom stolu, Antonijević je rekao da se otvara izuzetno značajna tema i da je dovoljna motivacija svim političkim strankama da se pojave ako žele ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje i ako žele da se mediji urede na drugačiji način.

Na pitanje da li se posle dva okrugla stola u Srbiji menja atmosfera na političkoj sceni ili je incident tokom protesta ispred Predsedništva sve vratio na početak, Antonijević je rekao da se boji da samo naivan čovek u Srbiji može da bude u potpunosti optimista.

“Vidimo neke promene, vidimo želju da se sedne za sto i da se razgovara. Efekti ovih dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda. U narednih šest ili više meseci zaista se mora dokazati da je promena moguća. U suprotnom, mislim da smo svi uložili jako mnogo vremena u nešto što neće imati efekte”, istakao je Antonijević.

On je dodao da svrha dijaloga nije da se izbegne bojkot izbora, niti da se takva ideja podrži, već da se otvore pitanja zbog kojih bilo koji politički subjekt u Srbiji razmišlja o bojkotu.

Upitan o tvrdnjama da je to kvazidijalog i da koristi samo Vučiću, Antonijević je rekao da je i za vlast i za opoziciju podjednako teško da na takav način sednu i razgovaraju i da misli da u dijalogu “nema mesta za pobednike”, već da pobednici treba da budu građani koji će dobiti uređeni politički život.

Na pitanje o tvrdnjama da iza svega stoji Zapad, Antonijević je rekao da otvorenog upliva nije bilo i da postoje jasni dokumenti koji pokazuju želju Evropske komisije da dođe do dijaloga.

“Kao civilno društvo, mi smo to na jedan jasan način čitali i poslali poruku da možemo na ovakav način započeti nešto što je dijalog. Imali smo komunikaciju sa svim liderima političkih stranaka mesec ili možda malo više pre prvog dijaloga, gde smo to najavili”, istakao je Antonijević.

1 KOMENTAR

  1. Kako jedno ministarstvo može da zaustavi predsednikovu plimu, kako na otvaranju autoputa za njegovu Crnu Goru,put avionom u Ameriku,čija suma troškova dostiže rekordnu sumu,iako zna da kao najbolji student krši ustav,jer politika nije za predsednika,već je on reprezentovana ličnost,koja prima akreditive stranih ambasadora,dočekuje i ispraća ugledne goste.To mu je posao po ustavu,pa ja mislim da je falsifikovao indeks,jer se na tu glupost pada kao kruška i sigurno je dobio peticu,a ne desetku!

Comments are closed.