Vučić zamolio Merkelovu da pomogne u ukidanju taksi i pozvao je u Srbiju

3
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, u dugom i prijateljskom razgovoru, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u region.

On je zahvalio kancelarki Merkel i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

On je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Vučić je naglasio da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, zahvalivši kancelarki Merkel što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti regiona.

Predsednik Srbije je zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši na to da nemačke kompanije koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo poseti Srbiju, navodi se u saopštenju.

3 KOMENTARA

  1. re: Vučić zamolio Merkelovu da pomogne u ukidanju taksi i pozvao je u Srbiju

    A ona mu je odgovorila: – “Nisi još pojeo ni šniclu a kamoli živu žabu!”

Comments are closed.