Vučić o referendumu: Za “da” glasalo 60,48 odsto izašlih građana, za “ne” 39,52, u Beogradu rezultat 45,4 prema 54,6 odsto

0
BETA/(AP Photo/Darko Vojinovic)

Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksanda Vučić Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke (SNS).

Za „da“ je, kako je naveo, glasalo 60,48 odsto izašlih građana.

Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

Međutim, podaci za Beograd su nešto drugačiji – za “ne” je u Beogradu glasalo 54 odsto izašlih građana.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

On je naveo je u regionu Centralne Srbije za promene glasalo 66,48 odsto svih izašlih na referendum.

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto.

“Srbija je danas poslala pozitivnu sliku u svet i verujem da ćemo uspeti da u narednom periodu uradimo više za svoju zemlju po pitanju demokrtaizacije, nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaca”, rekao je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

“Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju”, rekao je Vučić i zahvalio građanima koji su glasali i pokazali odgovornost da učestvuju u važnim procesima.

Vučić je odbacio ocene opozicionih stranaka da je ovo „krah referenduma“ i upitao da li oni misle da je 38 odsto birača koji su na referendumu glasali „ne“ glas za njih.

„Izbori su 3. aprila i nema nikakvog odlaganja izbora, a videćemo kakvi će rezultati da budu, videćemo baš“, rekao je Vučić, preneo je N1.

“Izlaznost od 30 odsto je velika za referendum” 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je izlaznost od oko 30 odsto velika za referendum i da je on i očekivao da učešće gradjana na glasanju bude izmedju 25 i 30 odsto, prenosi agencija Beta.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da očekuje da konačna izlaznost bude nešto veća od 30 odsto ali da to neće uticati na rezultate.

On je rekao da su na takvu izlaznost uticale i, kako je naveo, prazne priče o tome da se referendum organizuje zbog Kosova i vakcinacije i da nije postojala laž koju nije čuo na tu temu.

Vučić je dodao da opozicija greši ako misli da su glasovi protiv ustavnih promena glasovi na koje oni mogu da računaju.

“Ako misle da je to tako, ja nemam ništa protiv. Sutra bih potpisao ovaj rezultat. Da u Beogradu dobijemo 46 odsto? A verujte mi da neće biti ni blizu ovakvih rezultata. Ja sam zadovoljan ali ne mogu da govorim da ćemo da ih zgazimo, kao ovi što imaju podršku od dva do tri odsto”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, postojala je opasnost da referendum ne uspe i sve do prošle srede istraživanja su pokazivala da je raspoloženje birača 50:50 odsto.

Sve se promenilo kada su, kako navodi, on i premijerka Ana Brnabić u par navrata apelovali na gradjane da izadju i podrže predložene izmene Ustava.

Vučić je ponovio da neće biti nikakvog odlaganja izbora planiranih za 3. april i da će kandidat Srpske napredne stranke pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora.

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.