“Vučić više ne sedi na dve stolice, ide ka Rusiji i Kini. Elita u Srbiji dosta krade”: Američki profesor Danijel Server o problemima Balkana…

3
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Američki profesor Danijel Server izjavio je da je postalo jasno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić više ne sedi “na dve stolice”, već na jednoj, okrenutoj ka Rusiji i Kini.

“Vučić je jasno rekao da neće da reši pitanje Kosova i Metohije pre izbora sledeće godine, a verovatno ni u sledećem mandatu ako bude izabran. Dakle, on ne sedi više na dve stolice, već na jednoj stolici koja je usmerena ka Rusiji i Kini”, rekao je Server televiziji N1, upitan o frustraciji lidera EU povodom odnosa Beograda sa Pekingom i Moskvom.

Server, stručnjak za Balkan, rekao je i da u Srbiji vidi problem sa korupcijom sličan onom kakav postoji i u drugim delovima Balkana.

“Zašto je Aljbin Kurti postao premijer Kosova? Pojavio se osećaj javnosti da se korupcija otela kontroli i da će on moći to da kontroliše. Kada je reč o Srbiji, mislim da je jasno, oni su već neko vreme na vlasti i postojeća elita u Srbiji krade dosta. Ja nisam protiv toga da ljudi to shvate i uzmu u obzir kad budu izlazili na izbore”, naveo je Server.

On je rekao da je Vučić uspeo da izvrši represiju nad opozicijom, da su pod njegovom kontrolom i štampa i sudovi i da to znači da će najverovatnije, ako se ne pojavi jak lider liberalnih demokrata, biti ponovo izabran.

Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins, rekao je da prošlonedeljni samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji ostavlja otvorena vrata za proširenje EU, ali da je jasno da će zemlje kandidati morati da ispune vrlo stroge uslove.

“Mislim da je preuranjeno govoriti o datumu, jer su ove zemlje prilično daleko od ispunjavanja kriterijuma i ne mislim da bi pominjanje 2030. godine kao datuma bilo pozitivno”, naveo je Server.

On je rekao da misli da bi “jedna ili dve zemlje” mogle da postanu članice Unije i pre 2030. godine, navodeći da Priština, Albanija i Severna Makedonija “ostaju prilično orijentisane ka Zapadu i članstvu u EU”, ali da moraju da se “uozbilje kada je reč o sprovođenju pravnih tekovina EU i održavanju demokratije i otvorenog društva”.

Server je rekao da je vlast u Srbiji ponovo uvela autokratiju i usmerila svoju spoljnu politiku u pravcu istoka.

“To važi i za neke druge zemlje na Zapadnom Balkanu, ali u izvesnoj meri i za Crnu Goru. Crna Gora ima vladu koja voli Ruse, a čak je i prethodna vlada imala velike investicije iz Kine, u obliku autoputa koji se gradi”, naveo je.

Upitan šta je mislio kada je ranije napisao da je “Srbija za sada izgubljena”, Server kaže da je to bila njegova poruka “kolegama u Vašingtonu”, vezana za to da u Srbiji nema slobodnih medija ni nezavisnog sudstva, i da postoji opozicija koju čine uglavnom nacionalisti.

“Moja poruka je usmerena ka Vašingtonu i Briselu, da treba da se probude i shvate da su nestale nade koje smo imali za Srbiju nakon Miloševićeviog pada i nakon uspona Vučića”, rekao je Server.

Naveo je da su na Zapadu “svi mislili da je Vučić možda čovek koji će povesti Srbiju u pravcu Zapada”, ali da je on to svojom vladavinom demantovao.

3 KOMENTARA

  1. Gdine Server, pa Kurti se ljuti što su drugi bili u prilici da kradu, a on nije. Sad će on da se reši korupcije u drugim strankama, kako bi očistio put za svoje pulene.
    Ma dobro, znam da ti to znaš, već si plaćen da pričaš drugačije.

  2. Сервер, велики зналац прилика на Балкану-експерт.

  3. Госн’ “професор” је изгледа сметнуо да ту има више столица ? Јаш мало па као код Иљфа и Петрова, 13. Ево, последња “мултилатерална”, усмерена ка: Гани, Индији,.. итд. Сада је и самопрозвани “промотер” такве политике, ваљда несхватајући да то са “безалтернативним” путем у ЕУ не иде никеко заједно, скоро идентично, као ни са Кином и Русијом. И све је то само локални полит-маркетинг којим се “покрива” програмско одсуство и циљеви политике. А политичка елита је увек крала на овим просоторима. Феномен са овом влашћу су само епске размере које је она достигла, да је и сам “професор” тамо негде преко океана, то “научно” опсервирао. У сваком случају, само ви “професоре” наставите да будите Вашингтнон и Брисел, сви ћемо имати користи од тога.

Comments are closed.