Vučić: U pregovaračkom okviru sa EU nigde se ne pominje međusobno priznanje

1
EPA-EFE/FILIP SINGER

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u pregovaračkom okviru sa EU zvanično stoji “puna normalizacija” odnosa Beograda i Prištine ali da se nigde ne pominje međusobno priznanje.

Upitan za nastavak pregovora sa Prištinom posle izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca o priznanju Kosova, Vučić je kazao da je “naše da pregovaramo”.

“Mi nemamo problem oko teme nestalih osoba ali svako pravo koje dajemo drugoj strani tražimo i za sebe. Što se tiče zadiranja u državnost i teritorijalni integritet, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet toliko poziva. Mi samo ponavljamo ono što na Zapadu stalno govore kada se pozivaju na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, kazao je Vučić u Beogradu posle polaganja venca na spomenik učesnicima bitke na Košarama 1999. godine.

Dodao je da u narednom periodu očekuje “žestoke” kritike na račun Srbije u vezi Kosova i Metohije i “neuvođenja restriktivnih mera” protiv Rusije.

Upitan šta očekuje od sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu, Vučić je kazao da će “biti interesantno” u sedištu Unije.

“Prvi put da niko ne zna šta će se desiti, ja mogu samo da nagađam. Sad čekam da Prištinu nagrade viznom liberalizacijom i da obrazlože kako će njih da nagrade a druge neće”, kazao je predsednik Srbije.

Komentarišući učestale napade na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji, Vučić je ocenio da vlasti u Prištini “spremaju mnoge stvari protiv našeg naroda”.
“Oni podnose krivične prijave protiv ljudi koji su im se suprotstavljali na severu, njima je jedini cilj čišćenje severa a svi se prave kao da se ništa ne dešava”, rekao je Vučić.

Dodao je da su Kosovo i Metohija jedino mesto gde se odigrao vojni sukob a gde je stopa povratka raseljenih niža od tri odsto.

“Manje od tri odsto raseljenih Srba se vratilo, ne postoji slična situacija bilo gde u svetu. Veliki kad naprave grešku neće da je priznaju već svoju politiku uvek pravdaju. Mi to smatramo najgorom agresijom ali oni svoj stav neće da promene”, kazao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. “(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u pregovaračkom okviru sa EU zvanično stoji “puna normalizacija” odnosa Beograda i Prištine ali da se nigde ne pominje međusobno priznanje.” Шолцу подметнули превод са албанског.

Comments are closed.