Vučić u Briselu o sporazumu u Vašingtonu, daljim pregovorima, Mariji Zaharovoj, stolici kod Trampa…

2
(BETAPHOTO/STA/Tamino Petelinsek/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, i istakao da veruje da će razgovori u Briselu dati rezultat.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS) Vučić je rekao da se razgovaralo o svim važnim temama a da se u ponedeljak nastavlja zvanični dijalog Beograda i Prištine.

“Danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata”, rekao je Vučić i istakao je da su u nastavku dijaloga tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljeni i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

Predsednik Srbije rekao je da nema nikakav problem da se pohvalim i pred predstavnicima EU sporazumom iz Vašingtona i dolaskom bržeg protoka roba kapitala i ljudi.

“Кako da to iskoristimo i kako da unapredjujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca. Brisel vodi pregovore Beograda i Prištine, nalazimo se na evropskom putu i mi verujemo našim evropskim sagovornicima”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li je moguć dogovor.

O “malom Šengenu”

Prema njegovim rečima za Srbiju je značajan dolazak američke agencije za finansiranje kao i uspostavljanje “mini-šengena”.

“Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije započeo je dvodnevnu radnu posetu Briselu, gde je stigao jutros iz Vašingtona.

Predvidjeno je da se tokom boravka u Briselu sastanke i sa predsedavjućim spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejiem.

Sutra od 11 časova Vučić će predvoditi delegaciju Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i prištine, koji će se odvijati na visokom političkom nivou uz posredstvo šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

O Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom rekao je da se razgovaralo o tome kako da se sutra nastavi dijalog, prenosi Blic.

“Postoje tri ključne teme: nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija”, kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je poneo originale sporazuma iz Vašingtona i dodao da je to dobar sporazum za Srbiju i da nema problem da se time pohvali u Briselu.

“Kad dobijete poziv u Vašington zar mislite da može Srbija to da odbije. Mi smo skupili hrabrost da odbijemo nekoliko tačaka, da dobijemo dobar sporazum, pokažemo elastičnost”, rekao je Vučić.

“Ko smo mi da ulazimo u odnose velikih sila. Mi gledamo da iskoristimo najbolje za našu zemlju. Odnosi velikih sila se lome preko nas. Mali je broj prijatelja, svi imaju interese, svi bi da se Srbija bije u ime nekoga. Međutim, mi hoćemo da nas poštuju u Briselu, Vašingtonu, Moskvi, Pekingu”, dodao je on.

Kako je rekao Vučić, “kad nemamo nikakve odnose sa Amerikom kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre odnose, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima. Imamo svoje interese, svoj narod”.

“Ponosan sam na to što smo pokazali koliko smo suvereni, nezavisni. Svima smeta kada sarađujemo sa drugima, misle da bi njih trebalo samo da koriste. Srbi hoće da se bore za sebe. Mnogima je krivo zbog sporazuma. Kažu nisam ni pročitao sporazum. Ceo dan i noć sam 500 puta proveravao svaku reč, onoliko koliko sam znao o oba sporazuma niko u sali nije znao. Na kraju se dogodilo da su zamenili fascikle, kada smo potpisali”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da nismo imali takvo poštovanje u SAD od Ričarda Niksona i boravka u Beogradu.

O onima koji su kritikovali sporazum je rekao:

“Polazeći od Karla Bilta do Boška Obradovića, nikad ništa pametno nisu uradili.”

Šta je rekao o Mariji Zaharovoj

Nije izostao ni komentar na kritike Marije Zaharove, portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili”, dodao je Vučić.

On je dodao da je odbio da potpiše da ćemo kupovati LNG, kao i da neki ne cene što je Srbija jedina vojno neutralna u regionu i ne planira da pristupa NATO, da jedina radi direktno sa Rusijom oko gasnog snabdevanja, da jedina kupuje direktno oružje od njih…

O stolici kod Trampa

“Došao sam u Belu kuću, uveli su nas u Ovalnu sobu što je posebna čast, privilegija. Međutim, meni je veća privilegija ovaj sporazum, šta nudimo narodu, šta možemo da kažemo našim ljudima, šta je rezultat”, rekao je na Vučić, prenosi Blic.

Tu su bili Majk Pens, senator Džonson, Grenel, kompletan vrh SAD…

“Tada nas uvode na bilateralni razgovor. Tramp u visokoj fotelji, oni meni dodaju stolicu, ja sedam. Imali smo normalan razgovor, branio sam i naš odnos sa Kinom, slušao me predsednik SAD…”, ispričao je Vučić.

“Zamislite da sam rekao ‘a što je moja stolica uska i mala, što nemam fotelju kao vi’. Šta da sam rekao ‘meni je mnogo važnija stolica, odoh ja odavde’”, rekao je.

Kako je dodao “ne zna zašto je stolica smetala ovima iz drugih zemalja”.

“Ne sanjam stolice, ne maštam o niskim strastima. Mogao sam da stojim ako je trebalo”, dodao je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. “Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnost upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li je moguć dogovor.” Претходно је “јавност” морала одреди оквире договора и да у њено име разговоре води председник Владе. “Tada nas uvode na bilateralni razgovor. Tramp u visokoj fotelji, oni meni dodaju stolicu, ja sedam…” За промену, постави себи такав сто, а стави и такву столицу, па нека у њу Гренел седне ? А не овако као до сада, на канабету, изгледате баш као равноправни, а ти си ваљда председник републике, зар не ?

Comments are closed.