Vučić u Briselu: “Sa Kurtijem ništa nije moglo da se dogovori…”

1
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da tokom dijaloga sa Aljbinom Kurtijem nije moglo ništa da se dogovori, dodajući da je sada još više zabrinut za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uverio da je moguće.

“Dobili smo predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke – da intenziviramo napore da indentifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mesečno i glavni pregovarači i da priremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke”, rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu želeli da ih prihvate.

“Posebno je interesantno da nisu hteli da prihvate drugu tačku, da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, sve vreme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima”, naveo je Vučić. 

Suština Kurtijevog izlaganja je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na KiM – prvi 1878. kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svetskog rata i treći 1999.

“Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mesta u Srbiji. Jedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vreme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak”, dodao je predsednik.

Ponovo je, dodaje, pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica.

“Rekli smo da želimo da učinimo sve što je potrebno da gde oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo ima li ostataka nečijih tela, da napravimo DNK analize i da porodice dobiju zadovoljenje, bez obzira da li si tu Albanci ili Srbi, nisu to želeli da prihvate”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da ne želi da prihvati da je krivica za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija prihvatila sve što je EU ponudila, bez amandmana.

“A neki su došli pre svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu”, naveo je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. И би оно што се и очекивало: још једна представа у рекламирању Куртија и згражавање Вучића. А што је уопште прихватио ову шиптарску “игранку”? Све док сам тврдиш да ЕУ нема алтернативе, а она на страни Приштине, имаш тако да се проводиш. За безбедност српских живота надлежан је НАТО, тражи да спречи иживљавање над српском нејачи, не кукај већ се спреми на одбрану сваког Србина.

Comments are closed.