Vučić: “Tražili su priznanje nezavisnosti da bi omogućili glasanje za izbore 3. aprila na KiM. Predstavnici Srba žele da istupe iz institucija”

2
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa Srbima sa Kosova i Metohije. Jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je upravo i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na KiM.

“Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi sa KiM moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzistencije tih ljudi”, rekao je Vučić.

Portparol EU Peter Stano rekao je da Evropska unija žali zbog odbijanja Prištine da prihvati dogovor o učešću građana srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije na izborima 3. aprila.

“Priznali smo bezbroj kompromisa da bi ljudi izašli na glasanje. Oni su tražili samo jednu stvar – priznanje Kosova. Srbija to neće da prihvati i dozvoli”, rekao je Vučić.

Kako je Vučić naveo, predstavnici Srba su tražili da se istupi iz svih institucija odmah i da policija ostavi oružje i napuste institucije.

“Ja sam ih zamolio samo da vidimo šta ćemo posle? Mi ćemo da prihvatimo finansijski teret, ali dan psole bismo mogli da uđemo u začarani krug sukoba bez kraja”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i kako se nada da će Kvinta osuditi ponašanje Prištine, kao i da neki u regionu igraju igru kako bi nas uvukli u zamku.

“Nadam se da će Kvinta da osudi ponašanje Prištine. Neki u regionu igraju igru kako bi nas uvukli u zamku, kao da smo mi protiv zapadne civilizacije. Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Ne vode slučajno koordinisanu akciju cela Priština i delovi, Podgorice, Zagreba i Sarajeva”, rekao je Vučić. Kazao je da u regionu igraju igru kako bi “nas uvukli u zamku, kao da smo mi protiv zapadne civilizacije”, rekao je Vučić.

“Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Ne vode slučajno koordinisanu akciju cela Priština i delovi, Podgorice, Zagreba i Sarajeva”, dodao je predsednik Srbije.

On je istakao da je danas imao više sastanaka “u najboljoj veri da možemo da ublažimo sve posledice najgore krize koja je zahvatila svet”.

“Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona”, rekao je Vučić.

2 KOMENTARA

  1. И би по оној: тресла се гора, родио се миш. Само што народ све теже “прима” овакве опасне најаве са највишег врха у земљи. Уплашен је због последица рата у Украјини. Неизвесност је у вези са основним животним намирницима, гасом, струјом. Могућним новим санкцијама. А цене почеле озбиљно да расту, инфлација се захуктава. Кућни буџети све тањи и тањи. Излаз из оваквих тешкоћа није лак, па драматизације “типа Вучић” само још више отежавају свакодневни народну живот.

  2. А шта је то “свашта” што је требало да се догоди, са неизбежним дуготрајним последицама ? Опет си напујдао те несрећне људе, да би по ко зна који пут “одиграо” своју најомиљенију улогу разумног и рационалног вође у одсудним ситуацијама у којима се Србији и Србима “in flagranti” одузимају права, која су неупитна за било ког грађанина Европе. Да би своју немоћ прикрио, потребна ти је “представа”. А статиста никада није мањкало.

Comments are closed.