Vučić: Postojao je plan da se Mitropolija odvoji od SPC

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su dogadjaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima srpska crkva treba da bude ugašena.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC, da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiluju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda”, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da Srbi u Crnoj Gori “samo traže pravo na slobodu veroispovesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Dejtona, a ne otcepljenje”.

Komentarišući navode crnogorskog predsednika Mila Djukanovića o velikosrpskim aspiracijama prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori sa kojom želi najbliže i najbolje moguće odnose.

“Nemamo i nismo nikada imali nameru mi nekoga da pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Djukanoviću – ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina”, rekao je Vučić.

On je dodao da se iz Crne Gore vladalo Srbijom “na sve moguće načine, preko kriminala, preko policijskih funkcionera, političkih funkcionera, funkcionera u obaveštajnim strukturama” ali da su ti ljudi “koji su radili protiv Srbije najvećim delom počišćeni”.

“Ja vam sad kažem, mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam garantujem, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali…Vi znate šta to znači i šta treba da preduzmete”, rekao je.

“Tačno je da se od ustoličenja bilo odustalo, dobro je da je promenjena odluka

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tačno da je ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog SPC Joankija na Cetinju bilo odloženo i da je dobro što je vlada Crne Gore promenila odluku.

“Dobro je što je vlada promenila odluku tokom noći. Nisu mediji u Srbiji pogrešili, bilo je tačno da nije trebalo da se dogodi ustoličenje, to je bilo mišljenje njihove direkcije policije i najvećeg dela vlade a onda je ta odluka negde oko jedan sat promenjena jer su patrijarh i mitropolit insisitirali na ustoličenju. Dobro je da je promenjena i čestitam premiejru Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i da može da sprovede u delo ono što je namerila da uradi”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je rekao da je mitropolitu Joanikiju već čestitao na ustoličenju “dan ranije”.

“On je na veoma važnom mestu i mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori i da radi dodatno na pomirenju, smirivanju starsti i tenzija. Verujem da će zajedno sa patrijarhom nastaviti to da čini a naše je da sagledavamo posledice”, dodao je.

Govoreći o protestima i neredima na Cetinju uoči ustoličenja Vučić je rekao da je to bilo “logično očekivati”.

Odgovarajući na pitanje Vučić je kazao da su o bezbednosti patrijarha i mitropolita na Cetinju brinuli “različiti ljudi” i da “sve zasluge pripadaju vladi Crne Gore” dok je srpska Bezbednosno-informativna agencija prikupljala podatke “i o dogadjima u Crnoj Gori celu noć obaveštavala rukovodstvo Srbije”.

“Važno je da je vlada Crne Gore, iako im je bilo sve otežano… uspela da uradi svoj posao i dovela do toga da ustoličenje može da se sprovede u Cetinjskom manastiru”, rekao je.