Vučić: Svuda se na Zapadu deca leče SMS porukama…

6
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

(Beta) – Povodom sve učestalijih kritika zbog toga što se novac za lečenje dece u Srbiji prikuplja putem SMS poruka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio u Nišu da se gotovo u svim zapadnim zemljama novac za takve bolesnike takođe prikuplja SMS porukama i da to tamo košta “1.000 puta više” nego u Srbiji.

Vučić je rekao da je u Srbiji lečenje “gotovo besplatno”, dok na Zapadu “neće ni da vas pogledaju ako ne platite”.

On je istakao da je ponosan jer se u Srbiji poslednjih godina “mnogo toga preduzelo za obolele”, a posebno za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije (SMA).

“Ti koji nas kritikuju, nisu davali nikave lekove, a mi smo od juna 2018. godine uveli terapiju lekom ‘spinraza’ za obolele od SMA”, rekao je on i dodao da se tim skupim lekom leči 37 dece u Srbiji: “u prvoj godini lečenja država treba da plati 540.000 evra, a u svakoj narednoj godini, do kraja života obolelog 270.000 evra”, izjavio je on.

Istakao je da država “pokušava da se bavi svakim detetom” i rekao da se “traži način da se pomogne” Aniki Manić, te je zato ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sinoć razgovarao sa svojim kolegom iz Mađarske.

“Verujem da ćemo rešiti sve oko odlaska u bolnicu u Budimpešti. Pomoći će i Mađarska i mi. Obezbedićemo avion koji će Aniku prebaciti do Budimpešte, pošto ne može da putuje komercijalnim letom”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je danas bio u Nišu povodom prikaza oklopnih vozila koja je Rusija poklonila Srbiji.

6 KOMENTARA

  1. Drzava smo svi mi koji zivimo u njoj. Svi mi placamo porez zarad funkcionisanja te drzave. 20 % celokupne potrosnje je PDV. Ako nas sedam miliona ne moze da izdvoji da se neko dete posalje na lecenje onda je to sramota. I te pare nisu drzavne, nego pare poreskih obveznika,dakle svih nas.. Za budzet je to neprimetna stavka, i valjda je zivot vazniji od novca.. Posebno zivot deteta.. I posebno u zemlji sa stopom fertiliteta daleko nizom od potrebne za prostu reprodukciju..

  2. Ми изгледа ништа паметније не смемо да предложимо, а још мање спроведемо, ако то није тако негде на “западу” ! Докле год се наши поступци буду ограничавали некаквом, достигнутом, “памећу”, на неком “западу” (ма шта то значило) и мерили њихов значај истим критеријумом, мера наше стварности ће бити исто тако јадна, као што је јадан и овај лик што тако тврди, пред микрофоном.

  3. Пошто су хумани људи снс-овима и на други начин, као и много пута досад, помогли лечење Анике, огласио се и “главни вожд”. И то на најнепримеренији начин. Да нас теши, како се Слично ради и у белом свету. А боље би било да безглаво не срља у трошење народних пара у фатаморганске стадионе и сличне глупости. Да не троши наше паре на улагања у БиХ, ЦГ. Да се мане маније одлучивања о свему и свачему. О томе мора да брине Влада и локални органи.

  4. Ova izjava je sama po sebi ogromna laž i sramota,ponižavajuće,da predsednik države za koju tvrdi da živi u “zlatnom dobu”,tvrdi da je napredna i lider regiona…….opravdava uspeh lečenja na ovaj način…….baš jadno.

  5. Uz svako postovanje mogucnosti drzave i potreba obolelih, neophodno je da se drzava ukljuci bar na polovini troskova lecenja. Ako vec nismo isti u ostvarivanju prava lecenja iz budzeta vec se selektivno nekoma uplati kpletni troskovi a.drugi prose po pijacama i putem poruka te bar se ta sektivnost moze moze amortizovati.

Comments are closed.