Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u vili „Mir“ da su imali detaljne i temeljne razgovore o svom dubinskim odnosima, bilaterninim pre svega između Srbije i Ruske federacije, naglašenog prijateljskog karaktera.

„Potvrdili smo strateško opredeljenje da na osnovama izuzetnog uzajamnog poštovanja nastavimo da razvijamo i gde god je moguće nastavimo da poboljšavamo odnose gde god je moguće u svim delovima društvenog života“, rekao je Vučić, a prenosi RTS.

Vučić je istakao kako misli da „imamo zajedničku ulogu sa ruskom federacijom u odbrani istine povodom onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu“.

„Ne treba biti posebno pametan da postoje različiti pokušaja falsifikovanja istorije i današnje reči Sergeja Lavrova garant su da ćemo se zajedničkim snagama suprotstaviti tom falsifikovanju i da ćemo decu i unuke naučiti ko su ljudi koji su se stvanro borili za slobodu“, istakao je Vučić.

Još jednom je izrazio zahvalnost Rusiji i predsedniku Putinu na značajnoj finansijskoj opodršci koja je data za izgradnju „najlepšeg hrama u celom svetu“.

Razgovarali su, kako je rekao predsednik Srbije, od energetike od vojno-tehničke saradnje, ekonomije, izgradnji infrastrukturnih objekata, do svih drugih oblasti.

Srbija je donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost i to se „ne dovodi u pitanje“.

„Srbija neće biti deo vojnih blokova, želi sama da čuva svoju slobodu“, naveo je Vučić.

Takođe, predsednik Srbije se zahvalio na pomoći u jačanju odbrambenih kapaciteta naše zemlje koje smo dobili od Ruske federacije.

Vučić je rekao da je sa ruskim ministrom razgovarao i o situaciji u regionu i svetu.

„Razmenili smo stavove a izneo sam i ličnu zabrinutost za situaciju u regionu i izrazio nadu  da ćemo imati dovoljno snage da sve probleme rešavamo razgovorom i mirnim putem a to je trajno opredeljenje Srbije“, istakao je predsednik Srbije.

Lavrov: „Rusija ceni balansiran pristup Srbije…“

Ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov zahvalio se predsedniku Vučiću i rukovodstvu Srbije na dočeku na najvišem nivou i tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

„Razmotrili smo situaciju u regionu i svetu i posebno se osvrnuli na međusobnu saradnju u svim oblastima a posebno kada je reč o sporazumima koji su potpisanim na najvišem nivou“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar se posebno osvrnuo na učešće predsednika Vučića na paradi u Moskvi u junu ove godine čime je potvrđeno zajedničko opredeljenje da nema revidiranja istorije.

„A sada smo uz paljenje večnog plamena i u Beogradu potvrdili naše zajedničko opredeljenje“, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da Rusija ceni balansiran pristup Srbije odnosima sa svim državama.

„Takođe cenimo politiku vojne neutralnosti koja pomaže mir u regionu i suprotsavlja se drugačijim tedencijama“, rekao je ruski ministar Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije je izjavio da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Predsedništvu BiH, koji su danas odbili da se sastanu s njim, nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu, ali da taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije sa narodima BiH.

„Političari koji su doneli tu odluku verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego spoljnih snaga koje ne samo da nisu zainteresovane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na uzajamno korisnu saradnju sa svim spoljnim partnerima“, rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je pre nekoliko godina, kada je bio u poseti Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla da taj region predstavlja „zonu interesa EU“ i da svi drugi, uključujući Rusiju, „nemaju tu šta da traže“.

„To je filozofija koja je duboko ukorenjena u više evropskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu“, naveo je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, „pre svega što se tiče jednakosti“ tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbili su danas da se sastanu sa Lavrovim u Sarajevu.

Komšić je rekao da su on i Džaferović takvu odluku doneli jer je Lavrov „pokazao nepoštovanje institucija, ustavnog sistema i države BiH“.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-465-od-10-decembra/

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.