Vučić: Srbija će uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine

0
(Beta/AP Photo/Michel Euler)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, kako je saopštio njegov kabinet, zamolio svog ruskog kolegu Vladimira Putina da pomogne da Srbija što pre dobije dodatne količine ruske vakcine “Sputnjik V”.

Srbija će, kako je Vučić naveo, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine, piše u saopštenju.

Vučić i Putin su u telefonskom razgovoru ocenili da “prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši” i da su odnosi dve zemalje stabilni i idu uzlaznom linijom.

Razovarali su o bilateralnoj saradnji, regionaloj i medjunarodnoj situaciji.

Vučić je zahvalio Putinu za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i za “aktivnu podršku po pitanju Kosova i Metohije”.

“Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja”, rekao je Vučić.

Uz ocenu da su mogućnosti za ekonomsku saradnju Srebije i Rusije mnogo veće od iskorišćenih, Vućij jee ukazao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.