Vučić: “Srbija će imati problema ako gas bude 2.000 dolara, nadamo se povoljnijim cenama u dogovoru sa Rusijom”

1
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/MO)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će i Srbija imati problema ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, ali da će svakako naša zemlja bolje proći od drugih i da se nada povoljnijim cenama u dogovoru sa Rusijom. Vučić je dgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je Dmitrij Medvedev poručio EU da će plaćati gas 2.000 dolara.

“Ne mogu da kažem da je to dobro za nas”, rekao je Vučić i dodao da će svakako gledati da se umanje naši problemi u svetskoj krizi, prenosi RTS.

“Učinićemo da bude manja kriza nego u drugim zemljama. Ipak, 2.000 dolara za gas bi za nas bilo neizdrživo. Nadam se da ćemo postići povoljniji dogovor”, rekao je Vučić.

Istakao je da ne zna ko bi u Evropi mogao da plati tako visoku cenu gasa, kao i da je gas iz drugih izvora samo prazna priča, pošto tako može da se nadomesti samo deo potrebnih količina gasa.

“Odmah da vam kažem, za nas bi to bilo apsolutno neizdrživo. Tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor. Ne znam ko to u Evropi može da plati. Ali, bez ruskog gasa oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze LNG – tečni prirodni gas, to je prazna priča, pošto može da se nadomesti tek deo potreba. To mogu da pričaju nekom neiskusnom ko je tek pola godine na vlasti ili sluša te bajke. Znam dobro koliko ima i kog gasa, i odakle, i šta ima u Aleksandropolisu i šta ima u gasovodu TAP i TANAP”, napomenuo je Vučić.

Predsednik je dodao da Srbija sada ima i najjeftiniju struju u Evropi.

Kaže da će i večeras kada završi obaveze u Monaku, pre odlaska u Španiju, ponovo da se bavi time šta još može da se uradi kako bi se naša zemlja dodatno osigurala u krizi.

Ima bezbroj problema, ali radimo naporno i spremamo se za sve, poručio je Vučić. 

Predsednik Srbije je povodom aktuelne situacije u Ukrajini i moguće energetske krize rekao da postoje alternative za uvoz energenata, ali je veliki hendikep što Srbija nema more.

Ukazao je da moramo da koristimo luke u susedstvu, ali da neke zemlje ne mogu da dođu, na primer, do luke Konstance zbog raznih multilateralnih odnosa.

Preneo je da je razgovarao sa predsednikom Irana, koji, kako je rekao, ima mnogo toga što nam je potrebno od nafte, gasa, đubriva.

“Ali organizujte to. Nije lako, ali verujem da ćemo s njima moći u budućnosti”, objasnio je Vučić.

Vučić je, komentarišući izjavu odlazećeg ukrajinskog ambasadora u Srbiji u kojoj traži jasniji stav naše zemlje prema poslednjim dešavanjima u Ukrajini, rekao da će prihvatiti njegove molbe, nakon što on pozove svog predsednika Volodimira Zelenskog da osudi agresiju nad Srbijom, koju su sproveli SAD, Velika Britanija, Nemačka i druge zapadne zemlje.

Vučić je rekao da Ukrajina podržava integritet Srbije, kao što to čini i Rusija, te da Srbija podržava integritet Ukrajine, u čemu nije bilo promena.

“Međutim, on je od nas tražio da jasno osudimo rusku agresiju i tako dalje. Na to imam prost odgovor. Mi smo mala zemlja i ne želimo da sebi ukidamo mogućnost da nastavljamo prijateljstvo sa nekima. Ne odlučujemo mi o sudbini Ukrajine. Ali, ako je tako, pozivam ga da pozove svog predsednika Zelenskog i zamoli ga da osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom sprovele SAD, Velika Britanija i druge zemlje”, rekao je Vučić.

Kako je dodao, siguran je da će Zelenski to da uradi: “A, čim on to uradi, prihvatiću sa radošću poziv Aleksandroviča i odgovoriti na njegove molbe”.

Predsednik je poručio da takve izjave govore da svaka zemlja misli da ima pravo da traži od nekoga nešto, ne ostavljajući ga na miru.

“Nije problem da ja budem na udaru svih mogućih, ali ću sačuvati Srbiju”, rekao je Vučić.

Na pitanje koliko se sada mere reči malih zemalja, odgovorio je “da je mislio da je sada vreme da nam lupaju šamare i udaraju u glavu svaki dan” što, kaže, nije prvi put.

Poručio je da su stavovi Srbije jasni.

“Nadamo se miru, dobrim odnosima sa svima. Suviše smo mali da bismo bilo kome pretili. A, jedini se veoma principijelno držimo međunarodnog javnog prava i svima je to jasno. Zato i toliki strah oko KiM i svega drugog”, rekao je Vučić.

Ponovio je da ćemo i mi reagovati, čim Ukrajina bude osudila agresiju u kojoj su stradale hiljade ljudi, mnogo naše zemlje, koju su sprovele te zemlje koje danas pomažu Ukrajini.

“Od takve reakcije nema ništa, zato što su njihovi interesi na Zapadu i potpuno drugačiji od naših. Naša politika je ka EU, ali bez kvarenja odnosa sa Rusijom i Kinom. I ta politika je izdržala teška iskušenja, i uveren sam izdržaće i ona koja su tek pred nama”, rekao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. 2.000 долара за 1.000 м3 гаса је прогнозирана цена на СПОТ тржипту и зна се ко тамо купује и када купује. Овдашња власт радо “оперише” оваквим цифрама у сврху “бабарогисања” и припреме домеће јавности на оно шта је и на оно шта није била у стању да договори. Свакако да је део цене у “нафтној” формули којом се договара цена гаса одређен и ценом истог код трговаца, али и то се договара. Стога није јасно из ког разлога Србија нема дугорочни уговор са Русијом о снабдевању гасом ? Годишњи уговор је истекао са последњним данима прошле године, и уз јак политичкки маркетинг, како ће неко некога да моли, а овај ће да се сажали па му неће мењати услове, продужен до априла ове године. Тек се за тај април, мај, или јуни најављује неки облик дугорочног уговора, који би требало да буде десетогодишњи, и свакако у невреме, што се свих осталих услова тиче. Јер, сасвим је другачије преговарати када су тенденција промена цена “на ниже”, од оних када су “на више”. Прост човек би питао зашто, а одговор му је у именима и презименима свих оних који су се енергетиком бавили у том периоду (и још увек се баве). Стога, то је права (и једна од) цена неспособности ове власти коју ће народ платити и плаћати. Власт у циљу прикривања своје неспособности стално истиче како ће се тамо неко у Европи “смрзавати”, како ћемо ми “боље проћи” од неких тамо у тој истој Европи,… итд., само што ће то мало кога интересовати када освану цене на рачунима овде. Наравно, само да прођу избори.

Comments are closed.