Vučić: Srbija bi priznala nezavisnost Kosova povlačenjem mera

0

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bi Srbija povukla svoje mere prema Kosovu, da bi time zapravo priznala nezavisnost.

Prema njegovim rečima, to je ono što premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) hteo da kaže, kada je rekao da će povući mere nepriznavanja srpskih tablica, kada i Srbija bude povukla svoje mere.

“On kaže – ‘pa ne, sve je u redu, mi smo mirni i dobri, samo vi povucite vaše mere’.Kakve mere? Da povučemo mere da smo mi suverena država, a da oni nisu suverena država? Kad povučemo te mere, Kosovo je nezavisno i Srbija je priznala Kosovo”, rekao je Vučić novinarima ispred crkve Svetog Đorđa u Budimpešti.

Vučić je rekao da Brisel može da organizuje “šta god hoće”, misleći na sastanak između njega i Kurtija o kome je danas bilo reči, i naglasio da on “neće da pristane na ono što oni misle da će da pristane”.

“Postoji samo jedna mogućnost. Vratite se na ono što je bilo pre 20. septembra, a onda možemo da razgovaramo o čemu god hoćete. A pre toga da oni nama govore ‘povući će oni Rosu, a ti Vučiću dođi da razgovaraš’, a oni će u međuvremenu da skidaju tablice – ne može. Može na silu”, istakao je Vučić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Vlada Kosova zainteresovana za trajno rešenje problema slobode kretanja građana dve zemlje i da će odluku povući ako tako postupi i srpska strana.

Vučić boravi u Budimpešti gde će učestvovati na Četvrtom demografskom samitu.

Predsednik će se sastati i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom i predsednikom Vlade Češke Andrejem Babišom.