Vučić: “Sramota me je da na ozbiljan način na to odgovoram. Priznanje Kosova niti će da bude tema sastanka u Vašingtonu 27. juna, niti ćemo to da dozvolimo…”

0
(BETAPHOTO/NIKOLA CVETKOVIC/MO)

Priznanje Kosova niti će da bude tema sastanka u Vašingtonu 27. juna, niti ćemo to da dozvolimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Amerikanci su već najavili da žele da razgovaramo o ekonomiji, i dosad smo razgovarali samo o ekonomiji, kazao je on.

Izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel najavio je da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati 27. juna u Vašingtonu, a predsednik Vučić odbacio je spekulacije da će Srbija tada staviti potpis na nezavisnost Kosova.

“Sramota me je da na ozbiljan način na to odgovoram, to govori o tim ljudima, a ne o nama. To niti će da bude tema, niti ćemo da dozvolimo”, kazao je Vučić nakon otvaranja Naučno-tehnološkog parka u Čačku, prenosi N1.

Vučić je rekao i da pred Srbijom nije lak period i podsetio da dan posle izbora u Srbiji, u Beograd dolazi izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, da dan posle toga putuje u Mosvku, a dva dana kasnije “treba da se dogovorimo ko će biti u delegaciji koja ide u Vašington”.

“A nekoliko dana posle toga ima još važnih skupova o kojima još ne možemo da govorimo”, kazao je predsednik. Na pitanje novinara da li je reč o susretu delegacija Beograda i Prištine sa francuskom predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Parizu, kako to najavljuju kosovski mediji, Vučić nije odgovorio, ali je poručio da je Srbiji važno da “u tuči slonova prođemo nepovređeni”.

“Neće da propadnu ni Amerika, ni Nemačka zbog Srbije, a Srbija može da propadne ako za neprijatelja ima nekog od njih”, rekao je Vučić i podsetio da je i ranije bilo pokušaja da se “bijemo” sa velikim silama, pa “nam u Čačku nije ostala nijedna fabrika”.

Svima koji pričaju o tome da će Srbija priznati nezavisnost Kosova na Vidovdan, poručio je da prestanu “sa tim lažima”, i podsetio da su iz Vašingtona već najavili da će tema susreta 27. juna biti ekonomija, kao što je i dosad uvek bila.