Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kome je zahvalio na pomoći u očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije i preneo da nije optimista kada je reč o pregovorima sa Prištinom, preneo je N1.

Vučić je pozvao Putina da poseti Srbiju u što skorije vreme.

Putin je istakao da se odnosi dve zemlje razvijaju aktivno, a strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u oblasti bezbednosti.

On je rekao da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije porasla za dva odsto, a u periodu januar – septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je pozvao Vučića da u maju 2020. godine dođe u Moskvu i izjavio da pozicija njegove zemlje ostaje nepromenjena kada je reč o Kosovu i da smatra da osnov za rešavanje tog pitanja mora biti rezolucija 1244 Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodavši da će Moskva podržati stav Beograda po pitanju kompromisa s Prištinom.

Putin je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se u mirovnom rešenju kosovske krize mora poštovati suverenitet i celovitost Srbije i adekvatno obezbeđenje interesa svih etničkih grupa u regionu.

Moskva je spremna da podrži kompromisno rešenje, ako ga postignu Beograd i Priština i podržaćemo poziciju i stav Srbije, poručio je Putin.

On je ocenio da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi i da je razmotren čitav niz pitanja.

„Sledeće godine obeležavamo 75. godišnjicu od kraja Drugog svetkog rata i zahvalni smo Srbiji na brižljivom odnosu prema sećanju na junačke podvige ruskih vojnika“, rekao je Putin, uz napomenu da je Vučić prihvatio da prisustvuje paradi na Crvenom trgu u Moskvi 2020. godine.

Putin je rekao i da se Srbija uključila u izgradnju gasovoda „Turski tok“ i deo koji ide preko srpske teritorije biće završen narednih nedelja.

Na pitanje može li se smanjiti isporuka gasa ako se prekine tranzit kroz Ukrajinu, Putin je ponovio da je Rusija spremna da očuva taj tranzit.

„Nije tajna da u Beču razgovaramo o tome“, dodao je on, i istakao da je to početak pregovora i da veruje da će se usaglasiti stavovi.

„Što se tiče Srbije, ona će biti obezbeđena gasom“, rekao je Putin.

„Razmatrali smo da li ćemo u skorije vreme moći da obezbedimo povećanje isporuka. Što se tiče tranzita preko Turskog toka, mi smo spremni, a srpski deo od granice Bugarske do Mađarske skoro je završen, 90 odsto je već postavljeno i u pitanju je nekoliko nedelja“, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je napomenuo da taj projekat i dalje usporava Bugarska.

„Bez obzira na molbe ruske strane da se obezbedi isporuka gasa kroz Tursku i Bugarsku, vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju tog projekta na svojoj teritoriji“, upozorio je Putin.

Putin je podsetio da veoma dobru ekonomsku saradnju dve zemlje, poslovanje kompanija poput Gaspromnjefta i Zberbanke u Srbiji, ali i učešće Ruskih državnih železnica u modernizaciji pruga u Srbiji.

Rusija, dodao je on, pomaže i u jačanju odbrambenih sposobnosti Srbije, a u Nišu je savremeni humanitarni centar koji pomaže u saniranju posledica elementarnih nepogoda i vanrednih situacija.

Putin je naveo i da Rusija pomaže završetak Hrama Svetog Save, kao i da će uskoro u Srbiju biti vraćena nedostajuća strana Miroslavljevog jevanđelja.

Komentara

  1. Nijazi Kuqi
    4. decembra 2019. 14:24

    Putin je bio ljut ko ris, a Vucic skamenjen pred njim. Ovo na dobro ne sluti.

  2. PAD Vizantije
    4. decembra 2019. 22:17

    sramota umesto da ste išli na koncert Lajbaha Vi hodite po pušku da spasite svo srblje Nadam se da će se AV vratiti zdrav do koncerta dip parpla verujem u Vas precedniče!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.