Vučić u Vatikanu: “Voleo bih da papa Franja dođe u Srbiju”

5
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom i rekao mu da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju Svetske stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava, preneo je B92.

Kako je navedeno na instragram profilu predsednika Srbije, uz fotografije sa sastanka, Vučić i papa su razgovarali o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje.

On je izjavio i da bi on voleo da papa Franja poseti Srbiju, ali da je za tako nešto potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

“To je uvek pitanje za našu crkvu”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa papom.

Vučić je naveo da je na sastanku preneo pozdrave patrijarha Irineja papi a da je od pape u nekoliko navrata čuo da on izuzetno ceni srpskog patrijarha.

Vučić je istakao da je Srbija dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom stolicom, dodavši da će naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa.

Tokom susreta, Vučić je istakao da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. A reč je o, kako se navodi, pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

“Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava”, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

“Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje”, ukazao je Vučić.

On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

“Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor”, naglasio je Vučić.

Tokom razgovora sa papom Franciskom, Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj stolici i papi na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

5 KOMENTARA

  1. Predsednik Srbije kaže:”Voleo bih da papa dodje u Srbiju”!? Kad to čitam,progutam dva linexa.Koliko poseta srbijanskih tajkuna je posetilo Vatikan,a da nisu lepo vaspitani od roditelja,da pozovu svetog oca u Srbiju u tkzv.uzvratnu posetu.Ako dodje papa u Srbiju(Vojvodinu,jer su samo tamo pametni ljudi-katolici),postoji opasnost i za predstojeće izbore,jer milionski Vojvodjani(izostavljam taj epitet za koloniste,koji su dovedeni posle rata u Vojvodinu),umesto meštana,koji su smeštani u logore(Nemačke porodice),jer je Staljin naredio da se Madjari poštede,iako su bacali pod led gradjane Vojvodine,:Cigane,Srbe,Jevreje i ostale ljude koji su smatrali Nemce i Madjare kao okupatore.

  2. Srbija svakim danom sve više slabi,ekonomski i finansijski,kulturno i sportski.Masa mladih napušta Srbiju i šalje novac svojima da opstanu.Vlast u Srbiji svakim danom sve više se okreće gradskom staležu,obećava im poveć<anje plaća,obećava dodatke,,-izbori se pribiližavaju i vlast je u opasnosti.Najveći neprijatelj sadašnje vlasti je Boško Obradović,predsednik "Dveri",jer nagoni narod na bunu da ne izadju na izbore i potvrde sadašnju vlast.Svi činovnici državni i javni glasaće za Vučića inače dobijaju otkaz.To ih tera da glasaju kako predsednik želi.Pored njih,glasaće za SNS tajkuni,lopovi,vojnici i policajci,(biće primorani),Rodjaci njihovi pa onda svako normalno glasanje, – pada u vodu.Dva puta su upadali u moju kuću dva silnika članovi SNS i pitaju preteći:"Za koga će te glasati"?

    • E moj MIlutine,grdno grešiš kad me teraš iz zemlje u kojoj živim.Imam 82 godine i poznavao sam ti majku kad je bila devojka.Izgleda da nešto ličiš na mene.Ti voliš Vučića,kome plaćaš da obilazi svet avionom,kojim pilotiraju Amerikanci,jer Srbi padaju i ginu.

Comments are closed.