Nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je prethodni saziv parlamenta predstavljao „smokvin list koji je prikrivao činjenicu da u Srbiji niti ima slobode, niti demokratije“.

Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, izjavio je za list Blic da je bojkot izbora skinuo „smokvin list sa parlamenta“, u kome danas nema opozicije.

On je naveo da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić „fingirao da je Srbija nalik na na druge evropske države, jer postoji višestranačka Skupština, iako je u njoj svaki oponent prvo doživljavao linč, a potom bi se našao pod baražnom paljbom prorežimskih medija“.

„Bojkot je otklonio taj smokvin list. Opozicije u parlamentu nema pa je belodano jasno da živimo u diktaturi, odnosno – kako je to ‘Fridom haus’ eufemistički definisao – hibridnom režimu“, rekao je Pajtić.

Pajtić je na pitanje da li opozicija treba da učestvuje na predsedničkim izborima odgovorio da „na sledećim izborima samo osoba koja je zaista demokratski opredeljena a ima i naglašenu nacionalnu crtu može objediniti glasove levog i desnog centra“, dodajući da bi trebalo i da je to neko „ko je prepoznatljiv i popularan“.

„Postoje kandidati koji odgovaraju takvom profilu ali je pitanje da li žele da uđu u političko blato“, kazao je Pajtić.

On je ocenio i da je „očekivano“ to što se najavljuje održavanje prevremenih parlamentarnih izbora za 2022. godinu, i dodao da pored toga što su zbog bojkota, skupštinska većina i Vlada koju ona izabere – nelegitimni i neodrživi na duže staze, postoji još jedan razlog zbog koga očekuje da će uz predsedničke biti raspisani i parlamentarni izbori.

„Vučić se pribojava da stranački aktivisti i funkcioneri koji su sada zauzeli poslaničke pozicije i funkcije u izvršnoj vlasti, neće biti motivisani da se iz sve snage angažuju na predsedničkim izborima“, objasnio je Pajtić.

Pajtić je rekao i da če „Vučićev režim pasti kada opozicija bude spremna na veće žrtve da dođe na vlast, nego što je on spreman da žrtvuje da bi na vlasti ostao“.

On je takođe rekao da ne razmišlja da se ponovo politički aktivira, jer kako je rekao „ovoj zemlji su mnogo potrebniji profesori prava nego političari, njih ima i suviše“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. novica
    23. avgusta 2020. 12:11

    Lično gospodin Bojan Pajtić, u intervju objavljenom u Blicu 16.4.2017. godine, pohvalio se da sticajem okolnosti rado čita Marija Vargas Ljosu koji obrađuje temu vladavine Truhilja u Dominikanskoj republici. Podsećanja radi, gospodin Pajtić je na vreme počeo da čita pisce sa španskog govornog područja još za vreme svoje vladavine, jer kao profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu nikada nije komentarisao slučajeve koji su se dešavali na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu za vreme njegovog mandata: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=03&dd=11&nav_id=1515865

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.