Vučić se obraća javnosti, za sve koji uđu iz Srbije u Crnu Goru sledi karantin, “deca razvijaju teže kliničke slike nego ranije”: Vaš brifing za utorak

0
Foto: Beta, Profimedia, Profimedia

OBRAĆANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 18 časova obratiće se javnosti.

Obraćanje je najavljeno povodom planova za suzbijanje epidemije koronavirusa, ali i razgovora o formiranju nove Vlade Republike Srbije i nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Konferenciji za novinare prisustvovaće i ministar finansija Siniša Mali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

SVI KOJI IZ SRBIJE UĐU U CRNU GORU IDU U KARANTIN – Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je večeras da će svi građani koji u Crnu Goru ulaze iz Srbije biti upućivani direktno u institucionalni karantin.

NKT je večeras odlučio da u Crnoj Gori budu zatvoreni vrtići i rad ugostiteljskih objekata bude ograničen do ponoći, pri čemu će u severnom delu zemlje rad tih objekata biti potpuno obustavljen, a posebne stroge mere se uvode za opštinu Pljevlja.

“Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin. Crna Gora ostaje opredeljena da se ne zatvara za svoje državljane, ali stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor. Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru”, saopšteno je iz Vlade.

Do sada su crnogorski državljani i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije mogli da budu u kućnoj samoizolaciji ili u karantinu.

Državljanima Srbije od 15. marta je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

NARODNA STRANKA PRIHVATILA OSTAVKU NIKOLE JOVANOVIĆA – Predsedništvo Narodne stranke primilo je i konstatovalo ostavku Nikole Jovanovića na funkcije predsednika Gradskog odbora i potpredsednika stranke.

Narodna stranka je saopštila je večeras da će i u budućnosti nastaviti da bude pokretačka snaga zajedničkog opozicionog delovanja, kao što je bila i do sada.

“Dokazali smo da držimo reč datu građanima Srbije, a borba koja nam predstoji mora biti oslobođena bilo čijih individualnih ambicija i kalkulacija. Ostajemo dosledni i istrajni u borbi za dostojanstven život, povratak normalnosti i stvaranje modernog evropskog društva u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

U APELACIONOM SUDU DANAS O PRVOSTEPENOJ PRESUDI ZA UBISTVO ĆURUVIJE – Pred većem Apelacinog suda danas u 10.00, trebalo bi da započne postupak razmatranja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin, kojom su osuđena četiri pripadnika Službe državne bezbednosti među kojima i njen nekadašnji šef Rade Marković.

Na početku sednice sudija izvestilac će referisati o presudi, donetoj u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, napisanoj na više od 130 strana, nakon čega će se obrazložiti žalbe, koje su podneli odbrana ali i tužilaštvo.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da potvrdi presudu, preinači je i ukine je, odnosno vrati na ponovno odlučivanje. Kao predsedavajući veća određen je sudija Milimir Lukić, široj javnosti poznat iz postupanka pred Specijalnim sudom. Lukić je predsedavao sudskim većem koje je usudilo zemunski klan, bio je i član veća koje je izreklo osuđujuću presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Presuda za ubistvo Ćuruviije doneta je u aprilu prošle godine, skoro dvadeset godina od zločina, koji se počinjen 11. aprila 1999. na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja.

“DECA SADA RAZVIJAJU KLINIČKE SLIKE SLIČNE ODRASLIM” – Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima ih i iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara stare svega nekoliko dana, rekla je Ostojić za RTS.

Ostojić je navela da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

“Imaju upale pluća, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece”, rekla je ona.

NULA NOVOZARAŽENIH U PEKINGU – Vlasti Pekinga su saopštile da u poslednja 24 časa nije bilo novih obolelih od COVID-19 u glavnom gradu Kine.

Kako se navodi, obolelih nema prvi put od naglog porasta broja zaražnih u Pekingu početkom juna, kada su uvedene mere karantina zbog pojave virusa u blizini jedne pijace na veliko.

Vlasti i dalje istražuju šta je dovelo do ponovnog razbuktavanja epidemije.

Neimenovani predstavnik uprave pijace rekao je lokalnim medijima da je virus navodno pronađen na daskama za sečenje uvezenog lososa.

HITNA POMOĆ: UVEĆAN BROJ INTERVENCIJA ZBOG SUMNJI NA KORONAVIRUS – Prema izveštaju iz beogradske Hitne pomoći tokom protekle noći ta služba je imala 83 intervencije, od kojih je 26 bilo na javnim mestima.

Kako je agenciji Beta rečeno u Hitnoj pomoći, noćas je bio primetno uvećan broj intervencija zbog visoke temperature i sumnje na koronavirus.

Hitna pomoć je imala veliki broj interkliničkih prevoza i prevoza do kovid bolnica do Mladenovca, Požarevca i Smedereva.

Intervenisali su i zbog alkoholisanosti i slučajnih povreda, a pomoć su tražili i oboleli od hipertenzije.

U Hitnoj pomoći dežuralo je 20 lekarskih ekipa.

“ZAKON O NACIONALNOJ BEZBEDNOSTI NIJE TAKO CRN KAO ŠTO IZGLEDA”- Šefica vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je danas da će nov zakon o nacionalnoj bezbednosti doprineti stabilnosti i poverenju posle višemesečnih protesta.

Zakon “nije tako crn za Hongkong kao što izgleda”, rekla je Lam na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da che vremenom da “raste poverenje” u zakon.

Kritičari smatraju da je zakon o bezbednosti napad na princip “jedna zemlja, dva sistema”, u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

PREMINULI NAJSTARIJI SIJAMSKI BLIZANCI IKADA – Sijamski blizanci s najdužim životnim vekom do sada preminula su 4. jula u 69. godini.

Roni i Doni Gelijon (Galyon) iz američke savezne države Ohajo rođeni su 28. oktobra 1951. godine sa spojenim abdomenom.

Braća su 2014. godine, nedugo pre njihovog 63. rođendana, postala sijamski blizanci koji su najduže živeli.

Vlasti su navele da su umrli prirodnom smrću.

PREDAH OD VRUĆINE – U Srbiji se danas očekuje naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura kretaće se od 16 do 19, a najviša od 22 do 25 stepeni.

Duvaće umeren severozapadni vetar.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, pre podne s kišom. Jutarnja temperatura biće oko 16 stepeni, najviša dnevna do 21. Duvaće umeren severozapadni vetar.

Biometeorološka prognoza: Moguće su uobičajene tegobe večine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim i cerebrovaskularnim bolesnicima. Poremećaji sna i razdražljivost su mogući kod osetljivih osoba.

Naslovna strana aktuelnog broja Nedeljnika koji je u prodaji na svim kioscima ali dostupan i u elektronskom PDF izdanju na NSTORE

Na poklon svim čitaocima nova knjige iz edicije “Velike biografije” o Dušku Popovu

Naslovne strane dnevnih novina