Vučić se danas sastaje sa Angelom Merkel, Tramp priželjkuje Nobelovu nagradu za mir, a Mesi je najbolji fudbaler sveta: Vaš brifing na utorak

2
Foto: Profimedia

VUČIĆ SE SASTAJE SA ANGELOM MERKEL… – Aleksandar Vučić je u ponedeljak stigao u Njujork, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini Ujednjenih nacija.

Predsednik Srbije će se na marginama zasedanja Generalne skupštine sastati sa brojnim svetskim zvaničnicima, među kojima i sa nemačkom kancelarkom.

Uoči odlaska u Njujork, Vučić je rekao da ga očekuju teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Кosovo.

BRNABIĆ: MALI OSTAJE MINISTAR, STUDENTI SU POLITIČKI AKTIVISTI – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na tu funkciju, što traže studenti koji su blokirali Rekotorat Beogradskog univerziteta, kao i da ne dovodi u pitanje da li on ostaje ministar.

Na konferenciji za novinare o novim poreskim podsticajima ona je kazala da je to što se trenutno dešava u Rekotoratu „sramota za Beogradski univerzitet, odnosno tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire“.

Premijerka je istakla da se ne zna koji su konkretni zahtevi te grupe od 15 do 20 studenata, koji su po njenim rečima politički aktivisti i pozvala ih da joj dostave svoje zahteve o kojima je spremna da se odmah izjasni.

“ZASLUŽUJEM NOBELOVU NAGRADU ZA MIR, ALI SVE JE NAMEŠTENO…” – Američki predsednik Donald Tramp smatra da zaslužuje da dobije Nobelovu nagradu za mir po više osnova, ali da je sve namešteno.

“Mogao bih da dobijem Nobelovu nagradu za mir za mnogo stvari da je oni dodeljuju na pošten način, ali to nije slučaj”, rekao je Tramp na margini Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nije prvi put da Tramp, koji je uvek osetljiv na poređenja sa svojim prethodnicima, pominje Nobela.

Kada je jedna grupa republikanskih poslanika iznela ideju da on treba da dobije tu prestižnu nagradu za vođenje osetljivog severnokorejskog pitanja, on je dugo komentarisao tu ideju.

“Oni su je dali (Baraku) Obami odmah po dolasku na vlast a nije imao pojma zašto je dobio”, rekao je Tramp.

NETANJAHU I GANC O VLADI JEDINSTVA – Predsednik Izraela Ruven Rivlin sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i liderom partije centra Plavo belo Benijom Gancom u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu u nastojanju da ih ubedi da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva nakon parlamentarnih izbora 17. septembra u kojima nije bilo jasnog pobednika.

Sastanak je održan pošto je Rivlin okončao ključne razgovore o formiranju nove vlade sa predstavnicima svih devet partija izabranih u 22. parlament.

Ni jedna partija ne može da obrazuje vladu bez nacionalističke stranke Izrael naš dom bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana koji u razgovoru s Rivlinom nije podržao ni Ganca ni Netanjahua za mandatara.

BRITANSKA VLADA ODBILA DA IZBAVI AGENCIJU “TOMAS KUK” – Britanska vlada je u istom danu donela dve veoma različite odluke. Premijer Boris Džonson potpisao je smrtnu presudu najstarijem turoperateru na svetu, kompaniji “Tomas Kuk”, odbivši da u njega uloži 150 miliona funti. Rekao je da bi to ulaganje stvorilo “moralni rizik” u slučaju da se i druge kompanije suoče sa finansijskim teškoćama.

Zatim je, leteći za Njujork na zasedanje Generalne skupštine UN, isti taj Boris Džonson odbio da odbaci mogućnost za britansku vojnu intervenciju na Iran, dovodeći je u vezu sa napadom na saudijska naftna postrojenja, za koji kaže da je “sa visokim stepenom verovatnoće” izveden upravo od Irana.

JEDNA OPŠTINA U BIH POVEZANA JE SA MARSOM – Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson doneo je u ponedeljak pismo iz Američke svemirske agencije u opštinu Jezero u BiH. Naime, po ovoj lokalnoj zajednici nazvan je krater na Marsu koji će NASA 2020. godine istraživati.

“Danas sam uručio pismo načelnici (opštine) iz NASA-e u kojem se govori o tome da je ova opština direktno povezana sa Marsom. Danas smo imali i prekrasan događaj sa decom i studentima i nadam se da ova veza sa Marsom u budućnosti doprineti da deca i studenti shvate koliko su važni nauka i tehnologija, inženjerstvo i matematika u njihovom budućem obrazovanju”, navodi Erik Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Krater na Marsu je dobio ime po Jezeru, jer svojim izgledom na satelitskom snimku izgleda kao ova opština.

RUSIJI PRETI ZABRANA UČEŠĆA NA OI U TOKIJU – Međunarodna antidoping agencija (WADA) izdala je upozorenje Ruskoj antidoping agenciji jer podaci „koje je predala u izveštaju o svom radu prethodnih godina nisu kompletni”.

To bi moglo da rezultira u kazni izbacivanja Rusije sa Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine.

Zbog sumnji u organizovano korišćenje dopinga Rusija će propustiti već drugo Svetsko prvenstvo u atletici u nizu. Ruski sportisti nisu smeli da se takmiče pod svojom zastavom na prošlogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

WADA je ruskoj strani dala tri sedmice da objasni detaljnije navode iz spornih izveštaja.

UEFA RAZMATRA PROMENE U LIGI NACIJA – Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je potencijalne promene u Ligi nacija, prenose evropski mediji.

Prvo izdanje elitnog takmičenja počelo je prošle godine, ali čelnici UEFA već razmatraju predloge reformi ovog takmičenja.

Jedna od najznačajnijih promena moglo bi da bude proširenje Lige nacija sa 12 na 16 reprezentacija, a ta promena bi bila izvršena kako bi se u A ligi zadržala i Nemačka koja je prethodno ispala u B ligu.

LIONEL MESI NAJBOLJI FUDBALER SVETA U IZBORU FIFA – Lionel Mesi, fudbaler Barselone, izabran je od strane FIFA za najboljeg fudbalera na svetu za 2019. godinu.

Argentinac je šesti put u karijeri osvojio ovu nagradu.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena je proteklu sezonu započeo kao kapiten Barselone, posle odlaska Andresa Inijeste iz tog kluba.

U izboru za najboljeg fudbalera sveta našao se sa Virdžilom van Dajkom i Kristijanom Ronaldom.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

2 KOMENTARA

Comments are closed.