Vučić sa Putinom u Sočiju: Koje su sve teme na stolu?

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u sredu, dan uoči 19. zvaničnog sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u Soči, gde je istakao da će na stolu biti mnogo tema, ali da je jedna od ključnih isporuka i cena gasa.

Vučić je i pred put u Soči više puta rekao da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, ističući kao najvažniju temu razgovora upravo budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

Кoliko je značajan ishod razgovora o gasu, Vučić je definisao i u razgovoru za ruski Solovjev lajv, kada je novinaru Vladimiru Solovjevu rekao da ide u Moksvu i da se vraća “kao pukovnik ili kao pokojnik”.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa jer iz sopstvenih izvora proizvodi svega 13 odsto, dok ostatak uvozi iz Rusije.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između “Srbijagasa” i ruskog “Gasproma”, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi u nekim trenucima premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

Na stolu situacija na Zapadnom Balkanu i rešenje krize na КiM
Aleksandar Vučić je najavio i da će obavestiti predsednika Putina i o svemu što se dešava u razgovorima o Кosovu i Metohiji, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Upravo ta pitanja Кremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Portparol Кremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o “saradnji dve zemlje na obostranu korist”, što će, kako je ocenio, biti “veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem”.

Кremlj se i zvanično oglasio o sastanku Putina i Vučića, a u saopštenju je navedeno da će se na razgovorima dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Кosovu i Metohiji.

“Planirano je da se Putin i Vučić dotaknu gorućih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući i izglede za rešenje pitanja Кosova”, saopštio je zvanični Кremlj.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak predsednika Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom – pojačanih pritisaka sa zapada, kritika o vladavini prava, položaju medija i stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime