Vučić sa Dodikom: Srbija ne prihvata primenu Bonskih ovlašćenja ni sankcije rukovodstvu RS

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku da Beograd neće i ne može da prihvati primenu Bonskih ovlašćenja ni uvođenje sankcija rukovodstvu Republike Srpske, objavljeno je na Instagram nalogu šefa srpske države.

Na Vučićevom nalogu piše da mu je na današnjem sastanku u Beogradu “predsednik Dodik preneo da se na njega i Republiku Srpsku vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u BiH”.

Vučić je, kako se navodi, kazao Dodiku da će Srbija raditi na daljoj pomoći narodu Republike Srpske, “uz poštovanje integriteta Srpske u okviru BiH”.

Vučić je izjavio da “veze Srbije i Republike Srpske nikada nisu bile snažnije” i da “niko nikada neće moći da ih poremeti”.

“Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, razumeli težinu pozicije u kojoj se srpski narod danas nalazi i dogovorili podršku Srbije Republici Srpskoj, kako ekonomsku, tako i u svim drugim oblastima”, naveo je Vučić.

Dodao je da su mir i stabilnost regiona “suštinski interes” Srbije i Republike Srpske, kao i jedinstven stav o važnim političkim pitanjima za Zapadni Balkan, ali i Evropu.

Vučić i Dodik su se dogovorili da u Banjaluci bude održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske po formiranju nove vlade Srbije.

Na jučerašnjem sastanku sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, Vučić je izrazio “jasno neslaganje” sa primenom Bonskih ovlašćenja, ocenivši da to “ne doprinosi stabilnosti”, saopštio je njegov kabinet.

Šmit je 12. aprila upotrebom Bonskih ovlašćenja poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, rekavši da je taj pravni akt, koji je Skupština RS usvojila 10. februara, “u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH”.