Vučić razgovarao generalnim sekretarom NATO-a povodom situacije na KiM: “Mir i stabilnost od ključne važnosti”; “Sve strane da se angažuju u dijalogu”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije, piše RTS.

Vučić i Stoletenberg saglasili su se da je neophodan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, te da su mir i stabilnost od krucijalne važnosti, ne samo za Srbiju i region, već i za sve one koji na Kosovu i Metohiji žive.

Predsednik Vučić je tokom razgovora sa generalnim sekretarom Stoltenbergom izneo poziciju Srbije po pitanju izuzetno teške situacije na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa aktivnostima Prištine koje unose dodatni strah i nemir kod građana srpske nacionalnosti.

Takođe, predsednik Vučić je naglasio da Srbija ni jednim jedinim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, kao što nije na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, već da nastavlja da se ponaša odgovorno i ozbiljno u rešavanju problema i otvorenih pitanja vezanih za južnu srpsku pokrajinu.

Dvojica sagovornika dogovorili su da nastave direktnu komunikaciju u cilju očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, a predsednik Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je KFOR spreman da interveniše na osnovu mandata koji je dobio od UN, ukoliko je stabilnost ugrožena.

Stoltenberg se ubrzo nakon sastanka oglasio na Tviteru.

“Sve strane se moraju konstruktivno angažovati u dijalogu u kojem posreduje EU i rešiti razlike diplomatskim putem. NATO i KFOR su spremni da intervenišu ukoliko je stabilnost ugrožena, a na osnovu mandata koji su dobili od UN”, napisao je Stoltenberg.